Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Cyprichromis leptosoma

Cyprichromis leptosoma

Cyprichromis leptosoma

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 30-05-2004 09:33 af Webmaster

Jeg så første gang leptosomaen hos en dyrehandel i Ringsted, jeg tror i hvert fald at det var en flok leptosoma jeg så, men det kunne også have været Paracyprichromis nigripinnis - det tror jeg dog ikke. Den fangede min opmærksomhed ved at der sammen med 3-4 voksne gik en 4-5 unger og samtidig var hannen meget farvestrålende og deres form var generelt temmelig forskellig fra de andre cichlider jeg havde set, men desværre var de solgt allesammen. Nogen tid efter fandt jeg en lignende fisk i Akvariewest noget tid senere, og jeg købte en lille flok på 5 til mit 430 liters akvarium. Den ene døde desværre kort efter jeg fik dem hjem, men af de sidste fire var der en han og tre hunner.

Adfærd

C. leptosoma er en ganske fredelig art, der sjældent generer andre fiskearter og selvom hannerne kan finde på at slås indbyrdes, er det meget sjældent at der sker skade på fiskene. De spiser det meste foder med god appetit, både tørfoder, frostfoder og levende foder og er i det hele taget ret nem at have med at gøre. De kan dog være lidt følsomme overfor dårlig vandkvalitet og kan også nemt blive stressede, men hvis man sørger for at lade dem få ro udover regelmæssige vandskift er de meget nemme at holde. Hannen blev meget kraftigt farvet på hale- og rygfinne, specielt når den var i legehumør. De har leget et par gange men hunnen har ædt æggene efter forholdsvis kort tid, så jeg har ikke nået at oplevet unger. En gang var det lige ved at lykkes, men da jeg fangede hunnen op fra selskabsakvariet for at sætte hende i mere stille omgivelser, spyttede hun tre unger der var langt fra færdigudviklede og hun tog dem ikke tilbage i munden igen. Det viste sig at de tre unger var de eneste hun havde haft i munden og da de alle døde, mislykkedes dette opdræt endnu engang. De legede ikke igen, og jeg har senere skilt mig af med denne art. Cyprichromis slægten er helt klart en meget spændende slægt og jeg kan varmt anbefale den. Selv har jeg i øjeblikket en nært beslægtet art, nemlig Cyprichromis leptosoma 'tanzania neon' som jeg har fået unger af et par gange.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriFiskTypeCichlide, Tanganyika
Længde10-14 cmKommentarLeptosoma kræver god svømmeplads og skal helst holdes i en stime (>5) for at trives og vise sine bedste sider.
SlægtCichlidae
Handelsnavn-LevestedTanganyikasøen, Afrika
Akvariestørrelse>325 literFormeringMundruger
Yngeltal20-30

Kommentarer

Tilbage til forsiden