Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Den røde farve er ikke synlig på dette billede, men til gengæld ses stregerne meget tydeligt, samt de lange flotte finner.

Den røde farve er ikke synlig på dette billede, men til gengæld ses stregerne meget tydeligt, samt de lange flotte finner.

Pterophyllum scalare rio manacapuru (Red back, Red shoulder)

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 05-02-2006 10:36 af Webmaster

I august 2004 anskaffede jeg en endnu ikke så udbredt variant af den almindelige scalare, nærmere betegnet Pterophyllum scalare Rio Manacapuru (på engelsk også kaldet "Red back" eller "Red shoulder"). Det er en flot variant af den klassiske scalare med rødt i toppen. Den opdrætter hvor jeg købte mine scalarer i 2001 havde nogle F1'ere som han avler på, dog uden det store held - på omkring 1½ år har han kun fået et kuld. Fra det kuld har jeg købt 6 unge scalarer, hvor han udvalgte 3 i en pæn størrelse og 3 små for at give mig en god chance for en ligelig kønsfordeling. De kan dog efterhånden også fås i enkelte butikker, jeg har set dem hos AkvarieWest og hos Flyvefisken. Købet har betydet at mit øverste 325 liters blev lavet om til et selskabsakvarium for nogle arter som jeg gerne har villet holde, men som ikke kunne gå sammen med mine malawi-cichlider.

Opdræt af scalare.

Det er normalt ikke svært at få scalarer til at yngle, hvis man først har et etableret par. En god måde at opnå et par på, er at købe 6-8 unge scalarer (3-5 cm - i den størrelse er de heller ikke så dyre) og så lade dem parre ud efterhånden som de vokser til og bliver kønsmodne. Ud af mine seks Red shoulder scalarer dannedes der et par efter godt 9 måneder, men jeg tror faktisk også at de resterende fire var to hanner og to hunner. Der gik ikke ret længe fra de dannede par til de lagde de æg første gang - jeg nåede dårligt at opdage deres forberedelser før der sad en ordentlig klase æg på sideruden. De første mange gange parret lagde æg lykkedes det ikke at få forældrene til at passe ungerne selv - jeg har ikke kunnet bedømme om det var fordi de er dårlige forældre eller om de blev stresset af de andre fisk, men under alle omstændigheder var 2 døgn det længste tidsrum der gik fra legen til æggene var væk. Parret lagde ellers æg med jævne mellemrum, når de fik frostfoder eller levende foder et par gange om ugen. For at give dem fred solgte jeg de resterende 4 scalarer, men det bevirkede blot at parret begyndte at slås indbyrdes, hunnen fik virkelig nogle på hatten af hannen og jeg fortrød ret hurtigt at jeg havde solgt de 4 andre, men da var det jo for sent.

Kunstigt opdræt.

Tirsdag den 13. december 2005 skete der endelig noget igen. Da jeg kom hjem fra arbejde ved 18 tiden, så jeg at hunnen havde læggerøret fremme og de legede ved 19 tiden. Hun lagde æggene på et blad fra Crinum thaianum, men jeg så ikke om hannen fik befrugtet dem undervejs. Da jeg meget gerne ville have et kuld scalareunger fra mine Red shoulders, havde jeg ikke andet valg end at forsøge med kunstigt opdræt i et lille akvarium og jeg brugte et lille 12 liters akvarium uden bundlag, hvor jeg tilsatte noget svampemiddel (Aqua del med fungi-cid), et varmelegeme og et luftdrevet filter. Vandet tog jeg fra det akvarium forældrene gik i og varmelegemet var indstillet på samme temperatur, omkring 27-28 grader. Jeg klippede bladet med æggene af og lagde i det lille akvarium med spidsen af bladet i klemme i dækglasset, sådan at bladet bevarede nogenlunde den samme hældning som før jeg klippede bladet af. Nedenfor følger en kronologisk beskrivelse af det videre forløb.

Dag 0
Jeg var ikke helt sikker på om æggene var befrugtet, men jeg syntes jeg kunne skimte et eller andet når jeg kiggede på æggene gennem mit forstørrelsesglas.

Dag 1
Om onsdagen var der ikke sket meget, udover at der var en håndfuld der var skimlet. Jeg var fortsat lidt usikker på om de var befrugtet, men det så ud til at der i hvert fald var enkelte hvor der var sket en udvikling, men jeg kunne ikke se antydning af øjne eller lignende.

Dag 2
Billedet er taget ved 21:30 tiden den 15. december.

Billedet er taget ved 21:30 tiden den 15. december.

Da jeg kom hjem ved 20 tiden om torsdagen var en del af æggene klækket og flere af dem var drysset ned på bunden af akvariet, hvor larverne lå og vrikkede med halen det bedste de havde lært. Der var ca. 50 æg der var skimlet, men jeg fjernede dem ikke fra akvariet.

Dag 3
De sidste æg var klækket da jeg kom hjem fra arbejde om fredagen og det passer med mine tidligere erfaringer at klækningen starter efter to døgn og er færdig efter det 3. døgn. Jeg fjernede bladet og så mange af de skimlede æg jeg kunne komme til for at undgå at der kom dårlige bakterier fra dem. Larverne har en form for klæbemiddel i panden, så de hænger fast der hvor de nu kommer forbi og de har en tendens til at samle sig i klumper fordi de også hænger fast i hinanden. Hængeperioden varer normalt omkring 4-5 dage.

Dag 4
Om lørdagen begyndte de første larver at tage små svømmeture, hvor de pisker rundt et lille stykke tid indtil de lander på bunden igen.

Dag 5
Jeg tror ikke kuldet bliver så stort, men der er vel mellem 50 og 100 unger tilbage, som alle sammen ligger og vrikker med halen, mens de samler kræfter til flere af deres små svømmeture. En uges tid fra æggene blev lagt, bliver ungerne fritsvømmende og det er først nu man må begynde at fodre! For at sikre at der er foder klar til dem når det efter planen sker på tirsdag, vil jeg sætte en gang artemia til klækning allerede søndag aften.

Dag 6
Mandag aften var der desværre en hel unger der var døde - jeg tror kun der er omkring 40 tilbage, men de er til gengæld ved at være klar til at svømme rigtigt. Jeg fjernede så mange af de døde unger som muligt med en pipette.

Dag 7
Øv-øv-øv! I stedet for en lille stime af fritsvømmende scalarer, var der kun ganske få unger der stadig sprællede på bunden mens de fleste andre var døde. Jeg kom ret sent hjem i dag og vil kigge nærmere efter i morgen.

Dag 8

8 dage gammel Red back scalereunge - den er netop blevet fritsvømmende.

8 dage gammel - den er netop blevet fritsvømmende.

Der er stadig omkring 10-12 unger tilbage og de er så småt blevet fritsvømmende. Jeg fodrede en lille smule med artemia og fjernede så mange af de døde som muligt.

Dag 20
Der er kun 4 unger tilbage og de er tilsyneladende i vækst - ihvertfald er de fritsvømmende. Jeg fodrer kun med afskallet artemia, da det er lige lovlig besværligt at lave friskklækkede artemia til så lille et kuld.

Dag 31

31 dage gammel Red back scalereunger - Scalare-formen er ikke så markant endnu.

31 dage gamle - formen er ikke så markant endnu.

Der er nu kun 3 unger tilbage, men de vokser stadig og jeg er begyndt at gøre mig forhåbninger om at de klarer den.

Dag 34

34 dage gammel Red back scalereunge - En rigtig mini-scalare.

34 dage gamle - En rigtig mini-scalare.

Der er stadig 3 unger tilbage og de vokser godt og er så småt begyndt at ligne rigtige scalarer. Jeg fodrer stadig kun med afskallet artemia, og jeg synes ikke de vokser helt så hurtigt som jeg er vant til.

Dag 55

Vi nærmer os de 2 måneder og de udvikler sig fint.

Vi nærmer os de 2 måneder og de udvikler sig fint.

De sidste 3 scalarer har det fint og vokser sig fine og store for hver dag. Normalt ville jeg have haft flyttet dem til et andet akvarium, men da der kun er 3, klarer de sig fint i det lille akvarium. Jeg regner dog med at flytte dem inden for de næste 2-4 uger.
Som en sidebemærkning kan jeg nævne at forældrene ikke har leget siden, hvilket undrer mig lidt, men det hænger sikkert sammen med at jeg har flyttet dem til et andet akvarium.

Opfodring
Friskklækket artemia er et meget velegnet foder, der virkelig sætter gang i væksten hos de kære små, men man kan også benytte afskallede artemia æg der er lidt nemmere at have med at gøre, da de jo bare skal drysses ned til ungerne. Personligt foretrækker jeg de friskklækkede, da jeg tror de også stimulerer jagtinstinktet for ungerne udover de virkelig vokser stærkt. De skal helst fodres flere gange om dagen, men ikke alt for meget af gangen. De kræver en ret kraftig fodring for at vokse optimalt, hvilket igen stiller krav til at man skifter 20-25% vand hveranden dag. Det er bedst hvis der ikke er bundlag i akvariet hvor man opfodrer ungerne, så man kan suge alle madrester og eskrementer op fra bunden når man skifter vand. En væsentlig fordel ved at starte klækningen i et lille akvarium er at man nemmere kan sikre tilstrækkeligt foder til alle ungerne og derved sikre en nogenlunde ensartet opvækst.

Resten af opvæksten.

Mere følger senere.

Naturligt opdræt.

Det er fortsat mit primære mål at opleve det naturlige opdræt med et scalare par, men det bliver næppe med Rio Manacapuru scalaren da jeg har solgt både forældre fiskene og ynglen fordi de var blevet for store til et 128 liters akvarium. Når jeg engang får held med det naturlige opdræt vil jeg beskrive det nærmere her.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriFiskTypeCichlide, Amerika
Længde15cmKommentarDenne scalare variant er fra Rio Manacapuru og er karakteristisk med sit røde skulderparti,
SlægtCichlidae
HandelsnavnRed back, Red shoulderLevestedSydamerika
Akvariestørrelse>128 literFormeringFritleger, foretrækker opretstående substrat
Yngeltal400-1000

Kommentarer


 • Fimbe skrev den 2013-02-18 22:02:41

  hejsa har et spørgsmål omkring artemia, hvordan klægger du dem? for når jeg prøver klægger max 10% af de æg jeg smider i flasken.. ellers en utrolig god siden, har læst den mange gange, jeg har unger der er 12 dage gammel nu, og en del er døde af sult men har omkring 100 - 150 unger tilbage... mvh Fimbe

  Svar fra webmaster: Tillykke med ungerne - det er og bliver for mig en af de sjoveste oplevelser som akvarist :-)
  Jeg har forsøgt at beskrive hvordan artemia klækkes på siden klaekning_af_artemia_salina.html. Nogle af de afgørende faktorer er at have æg af god kvalitet, den rette saltblanding (bør fremgå af æggene) og god temperatur.


 • Fimbe skrev den 2013-02-12 18:46:37

  Hejsa kan se det er en gammel side, så ville høre om du har fisk endnu?

  Svar fra webmaster: Jo, jeg har da fisk stadig, men ikke til salg hvis det er det du mener.


 • Mark Møller skrev den 2011-10-10 19:55:27

  har selv scalare og har fåen ungen. og nu har jeg fåen et nye par da de begge døde. så jeg var glad da jeg så min nye scalare ligge æg og det er kunne godt at få sin vidne opdateret her

  Svar fra webmaster: Det er altid fedt at se et scalare par lægge æg. Jeg håber du får held med ungerne.


 • Anonym skrev den 2011-05-06 11:36:33

  Hej ! har 5 rio som er 2 år gamle burde de ikk være kønsmodne,synes ikk at ku se pukkel så måske det kun er hunner ?

  Svar fra webmaster: Jo, på 2 år burde de være kønsmodne. Puklen kommer sent, men alene på størrelsen burde du kunne skelne dem eller ihvertfald på hunnernes mere buttede former omkring gattet. Det er jo ikke umuligt at du kun har det ene køn, selvom det vil være noget uheldigt.


 • Niclas skrev den 2011-01-16 21:32:11

  hej, hvoedan kan man se forskel på hanner og hunner jeg har en sort scallere og en gylden med striber? hvad gør hunden når den er gravid? og kan man se det på hunnen? er lidt ny til det her med scallare hehe

  Svar fra webmaster: Hannen er større og udvikler ofte en lille pukkel på hovedet med alderen. Når en hun og en han har dannet par, renser de en plads hvor de kan lægge æggene. Du kan se på hunnen når hun sætter rogn ved at hun bliver lidt buttet, men hun skal også lige finde sammen med en han før der sker noget.


 • jesper skrev den 2010-01-26 20:48:56

  Hej, Jeg har to store flotte gule scalarer gående. På det sidstem, er det begyndt at se ud som om, at den ene, er blevet lidt tykkere omkring maveområdet. Er det fordi den har æg? Og hvis ja, hvor længe går hun så med dem, inden hun lægger dem? Som du kan høre, er jeg også forholdsvis ny i faget ;-)

  Svar fra webmaster: Man kan godt se når hunnen sætter rogn, så det er sikkert det du kan se. Der kan gå længe inden de leger, der skal først være sympati mellem hannen og hunnen.


 • Anonym skrev den 2008-09-07 16:05:43

  hvor stor kan en scalar blive

  Svar fra webmaster: Det afhænger af arten, men op til 40 cm for de største og mere normalt omkring 25 cm.


 • Bente skrev den 2008-08-04 12:47:53

  det her er måske et dumt spørgsmål men... hvordan i alverden ser man egentlig forskel på de sorte scalare?? Mine er begyndt at slås ret meget

  Svar fra webmaster: Det er ret svært at se forskel på scalarer, men når de er ved at være voksne kan man næsten altid se det på størrelsen og panden der som regel er mere fremtrædende på hannen.


 • Thomas skrev den 2008-07-19 13:13:37

  det gik meget godt :-) ungerne er næsten fuldvoksne men ikk helt endnu.. har beholdt mindst 5 af dem i mit nye 300 liters og solgte de resterende 40. ja mit andet par forsvarer stadig æg osv. de næsten fuldvoksne unger blev både guld/albinoer med slør :-)

  Svar fra webmaster: Det lyder godt - det er en af de sjoveste ting ved akvariehobbyen at kunne følge sin yngel vokse op.


 • Thomas skrev den 2008-07-16 14:41:41

  ja nu har mit andet scalare par , ( en koi han og marmor hun) lagt æg... De passer meget godt på dem! De bidder endda de andre scalare meget! En af mine små scalare har fået et sår på hovedet bare fordi den svømmer forbi :O .. Mit par er MEGET opmærksomme selv hvis mallerne nu skulle komme.

  Svar fra webmaster: Det er altid sjovt når de forsvarer deres afkom! Hvordan gik det med de første?


 • Thomas skrev den 2008-07-04 18:26:59

  Min slørscalare han som er en guldvariant har dannet par med min albino scalarehun for 1 uge siden. Nu har Hunnen så lagt æg. Og de er da extremt aggresive. Hannen bider i de andres finner mens hunnen tager sig af æggene, og omvendt. hvor lang tid går der før ungerne kommer til verden? De kommer garanteret til at se spændene ud :) Jeg glæder mig helt vildt! Sådan som de beskytter æggene burde de ikke blive spist.. :) Alle de andre fisk holder sig i den anden ende.. Kan man bruge knust flagefoder , eller er artemia det allerbedste???

  Svar fra webmaster: Æggene klækker efter 2-3 dage og ungerne begynder at svømme efter 5-7 dage. Det er helt klart at artemia er det bedste foder til små scalare unger.


 • Dennis skrev den 2008-02-01 20:47:58

  Så lykkedes det endelig.. et ret pænt kuld unger kom ud af ægene 4-5 dage siden.. håber at en del overlever. de er lige begyndt og bevæge sig lidt rundt jeg takker for den fine guide og de altid hurtige og gode svar

  Svar fra webmaster: Tillykke med det - det er fascinerende at se dem vokse op. Husk at sortere kraftigt i dem så du kun har sunde og flotte eksemplarer gående - så får de tilbageværende bedre vilkår og de bliver nemmere at komme af med når de skal sælges en gang.


 • Anonym skrev den 2008-01-18 09:26:21

  hvor fås Aqua del med fungi-cid da jeg ikke har kunne finde lige netop det mærke nogen steder

  Svar fra webmaster: Jeg kan ikke huske hvor jeg købte det, men mærket er heller ikke vigtigt, det skal bare være svampehæmmende. Cichlidecentret.dk har noget der hedder "Bacteria killer 50gr" som jeg ikke har prøvet, men som burde virke på samme måde.


 • Dennis skrev den 2008-01-18 08:50:42

  Jeg har prøvet kunstig opdræt som beskrevet oven for men hver gang oplever jeg at alle æg bliver skimlet efter 2-3 dage hvad kan jeg gøre ??

  Svar fra webmaster: Det er svært at sige helt præcist, men det kan enten være fordi vandet er forurenet og svampemidlet ikke virker ordentligt eller fordi æggene ikke er befrugtet. Hvor mange gange er de skimlet?


 • Rolf skrev den 2007-07-14 14:06:05

  Hej Jeg har købt 2 scalarepar og sat dem i nyindrettet 200 l akvarie. Det ene par har taget magten, det andet står i hjørnet, Hvad gør man? Putter flere scalarer i?

  Svar fra webmaster: Det ville jeg ikke gøre, den bedste løsning ville være at fjerne det undertrykte par. Alternativt skal du omdekorere så der bliver nogle nye territorier hvor de hver især kan holde til - det er dog ikke sikkert at det vil lykkes.


 • Anonym skrev den 2007-02-25 15:36:52

  Heey.. hvor stort skal et akvarie være for at passe til scalare..?

  Svar fra webmaster: Højden er noget af det vigtigste, den skal helst være mindst 50 cm til fuldvoksne scalarer.


 • søren skrev den 2007-02-20 15:36:50

  sprøgmål fra ovenstående, har du så et andet forslag til, hvad man kan putte i sammen med dem.

  Svar fra webmaster: Du kan overveje et par Dværgguramier eller et par Sommerfuglcichlider.


 • søren skrev den 2007-02-18 22:32:40

  kan man få dværg scalarer, har et 60liters med guppier i kan man have et par scalarer sammen med dem

  Svar fra webmaster: Nej, det kan man ikke. Jeg vil ikke råde dig til at holde scalarer i et 60 liters - de bliver hurtigt alt for store til akvariet.


 • Anonym skrev den 2007-02-13 20:46:07

  Kan man godt have 2 scalaer i et 85 l.med andre fisk som rød neon men der er menge planter og tæt beplandtning går det ik?

  Svar fra webmaster: Scalarer bliver for store til et 85 liters akvarium uanset beplantning.


 • Anonym: skrev den 2007-02-13 16:40:12

  Er det rigtigt at hvis man har scalaer i et for lille selskabs akvarium og man har neon og kilplet barber og andre små fisk at det begynder og æde alle de små fisk?

  Svar fra webmaster: Scalarer æder alt hvad de kan gabe over uanset hvor stort akvarium de går. Scalarer er ligesom mange andre cichlider en rovfisk der betragter alt hvad de kan gabe over som foder.


 • Anonym skrev den 2007-02-13 12:59:11

  Hvor mange rødneon kan man have i et 60l.selskabs akvarium hvis der også er andre fisk i?

  Svar fra webmaster: Det kommer helt an på hvor mange andre fisk der er i? Hvis du har omkring 20-30 neon i akvariet er der ikke plads til andre fisk.


 • Anonym skrev den 2007-02-13 12:55:40

  sælger du dine scalarer unger skal helst være omkring 50-60 dage gamle hvis ja hvad koster en?

  Svar fra webmaster: De er solgt, også forældrene.


 • mike skrev den 2007-02-12 20:17:49

  Har fire scalare unger i et 70 l. Er det nok indtil de bliver større så kan jeg give dem til en akvarie butik og få nogle nye unger. Kan man ikke bare gøre det?

  Svar fra webmaster: Så længe de ikke er fuldvoksne, kan man godt have scalarer i et mindre akvarium, men ulempen er at scalarer vokser ret hurtigt så du skal skifte dem ud med et ½ års mellemrum eller deromkring.


 • Anonym skrev den 2007-02-10 14:56:25

  Hvad kan gå sammen med Scalare i et 112L?

  Svar fra webmaster: Efter min mening er 112 liter for lidt til scalarer, så jeg kan ikke anbefale noget du kan have sammen med dem der. Strengt taget er scalarer ikke rigtig gode sammen med andre store fisk, men der findes en række dværg-cichlider, f.eks. sommerfuglcichlider.


 • Jacob skrev den 2007-02-06 20:59:51

  Spiser Scalare deres unger, efter de er blevet frit svømmende ?

  Svar fra webmaster: De kan både finde på at spise æg og unger, men hvis har et par gode forældre vil de passe dem nogle uger efter de er blevet fritsvømmende.


 • andreas skrev den 2007-02-03 12:58:31

  jeg skal på ferie på næste søndag i en uge og har beplantet mit akvarie med planter i sidste uge kan jeg godt købe fisk nu også gi dem en tabelet i ferien

  Svar fra webmaster: Det ville jeg aldrig selv gøre! Hvis akvariet er kørt ind er ferier ikke noget problem, men du har jo ikke en chance for at gøre noget hvis akvariets balance "vælter" mens du er væk.


 • andreas skrev den 2007-01-30 13:30:27

  er et 63 l. for lille til to scalarer

  Svar fra webmaster: Ja. Det kan til nød gå når de er unger, men scalarer vokser hurtigt og vil i løbet af kort tid have brug for mere plads end der er i et 63 liters.


 • andreas skrev den 2007-01-30 13:17:33

  hej kan scalare og parpegøjeplaty gå i samme akvarie?

  Svar fra webmaster: Ja, men du skal ikke regne med at platyernes unger vil overleve.


 • Mig.. skrev den 2006-12-23 15:51:19

  Heej.. skal ungerne kun fodres med Artemia, eller kan man også give dem tørfodre hvis man knuser det til støv..?? ;oD

  Svar fra webmaster: Det er normalt nemmere at få dem til at tage levende foder, men det kan også lade sig gøre med afskallet artemia og sikkert også med knust tørfoder - det har jeg dog ikke selv prøvet. Det bedste foder overhovedet er helt sikkert nyklækkede artemia nauplier.


 • Lene skrev den 2006-11-18 16:42:34

  hej! mine scalarer har lige lagt æg på vores pumpe, de går 6 voksne scalarer sammen med sugemaller, barber, mollyer. hvis vi ikke flytter æggene, bliver de så ikke spist ad deres "forældre" eller de andre fisk? vi er ret nye i det her..hehe

  Svar fra webmaster: Forældrene vil forsøge at beskytte æggene, men de kan næppe klare det ret længe med så mange andre fisk omkring. Det sikreste er at flytte æggene til et lille akvarium som beskrevet i artiklen. Og skulle æggene gå tabt så fortvivl ikke - når man først har et par plejer de at lægge æg regelmæssigt. Held og lykke med projektet.


 • Jacob skrev den 2006-10-26 17:52:43

  Så det vil sige, at jo ældre hunnerne bliver, jo nemmere er det og se om det er en hun ? Kan Zebracichlider og scalare gå sammen ?

  Svar fra webmaster: Både og, du skal vide om fiskene er lige gamle og ud fra det kan du så gætte på hvilke der er hanner og hvilke der er hunner, men det er langt fra en sikker metode. Jeg vil ikke anbefale scalarer og zebracichlider sammen. Du kunne i stedet prøve med sommerfuglcichlider, enten almindelige eller Bolivianske.


 • Jacob skrev den 2006-10-19 19:20:33

  Hvordan kan man se forskel på hanner og hunner ? Og til det spørgsmål ovenfor: Hvordan ser det ud når et par parrer ?

  Svar fra webmaster: Hanner er lidt større end hunner, men det er generelt ret svært at se før hunnens læggerør bliver synligt. Når de parrer sig afsætter hunnen en stribe af æg på et underlag de i forvejen har renset, derefter svømmer hannen ind over og afgiver sæden. Sådan fortsætter de til der ikke er flere modne æg i hunnen.


 • Anonym skrev den 2006-09-06 15:24:59

  Hvordan kan man få unger med Scalarer ?

  Svar fra webmaster: Det har jeg forsøgt at forklare efter bedste evne under "opdræt af scalare" - er der en specifik ting du vil vide mere om?


 • mig skrev den 2006-09-01 20:04:29

  hej jeg syntes det er en spændende at se udviklingen af dine scalarer unger.vi skal selv snart havde scalarer det glæder vi os til og håber at få unger.

  Svar fra webmaster: Det er en spændende fisk, især når den har unger. Et stort kuld scalare-unger ser bare godt ud. Held og lykke med Jeres scalarer.

Tilbage til forsiden