Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

To Sværddrager hanner - det kan ofte været forbundet a med en del stridigheder at have 2 hanner i et akvarium.

To Sværddrager hanner - det kan ofte været forbundet a med en del stridigheder at have 2 hanner i et akvarium.

Xiphophorus hellerii (Sværddrager)

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 23-05-2005 18:22 af Webmaster

Den oprindelige Sværddrager var grøn, men man ser hyppigst kulturformen rød i handlen. Sværddrageren er nært beslægtet med platyen og hvis de går i samme akvarium, krydses de meget nemt. Faktisk er de fleste af de typer der kan købes i handlen forskellige krydsninger, der dog som regel er stabiliseret gennem mange års selektiv avl for at give en bestemt type. Det har været med til at give de mange forskellige kultur former, som f.eks. den røde sværddrager, men betyder samtidig også at det er svært at finde en ren fisk. Selvom man finder en grøn sværddrager er det ikke nogen garanti for at den er "ren".
Hannerne er nemme at kende, da de udover gonopodiet også har en forlængelse af de nederste finnestråler i halefinnen, så de danner et langt sværd, hvilket giver en meget nærliggende forklaring på deres populærnavn, Sværddrager. Hunnerne er lidt større end hannerne og ligner til forveksling en stor platy og udover hannernes sværd og størrelsen, er det kun kropshøjden der giver et fingerpeg om det er en platy (høj) eller en sværddrager (lav). Det kan være svært at se forskel på en lav platy og en høj sværddrager.

Sværddrageren kan få meget store kuld og der er næsten altid nogle der overlever, også selvom man ikke gør noget for at redde dem, men hvis man vil redde flere unger, kan jeg ikke anbefale at bruge en fødekasse, da jeg synes den er for lille til denne fisk - brug i stedet et lille tætbeplantet akvarium på 16 til 54 liter, så får fisken ikke stress. De får unger med 4-6 ugers interval, så man kan hurtigt få flere unger end man har plads til at opfodre, hvis man som jeg har begrænset plads til formålet.

Jeg fik mine i starten af januar 2005, men jeg kom hurtigt i tanke om hvorfor jeg for mange år siden havde opgivet mine Sværddragere - hannerne er indbyrdes meget stridbare og selv hunnerne deler gerne tæsk ud til de underkuede. Jeg besluttede derfor ret hurtigt at købe nogle indianer platy i stedet og solgte samtidig sværddragerne. Inden jeg solgte dem, nåede jeg at få et par kuld unger som jeg fodrede op. Min fornemmelse er at det tager en del tid før ungerne når den rette størrelse, men det kan have været fordi jeg ikke have et tilstrækkelig stort akvarium de kunne gå i.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriFiskTypeLevendefødende
Længde10-12cmKommentarHannerne kan være temmelig stride mod hinanden og man skal helst kun have en eller mindst tre eller flere hanner for at fordele tæskene lidt.
SlægtPoeciilidae
HandelsnavnSværddragerLevestedMexico, Belize og Honduras
Akvariestørrelse>50 literFormeringLevendefødende
Yngeltal30-100

Kommentarer


 • birgitte skrev den 2012-03-01 15:29:25

  hej. hvor tyk er en sværddrager når det er gravid? og hvor lang tid skal de gå med en han sværddrager før hunnen bliver gravid?

  Svar fra webmaster: De bliver ret tykke og de får en mørk plet ved gattet. Normalt skal de ikke gå ret længe sammen før hunnen bliver gravid - mange gange er hunnen allerede gravid når man køber dem.


 • Helene skrev den 2012-02-29 17:30:08

  Hej jeg har 4 Sværddragere, 2 hunner og 2 hanner, men jeg ved ikke hvornår at de parre sig og når de har gået i akvariet i et stykke tid,og at de så stadig ikke har gjort det men også hvor lang tid der går når det er gjort?

  Svar fra webmaster: De parrer sig som regel "hele tiden", forstået på den måde at hannerne ofte jagter hunnerne og når hunnerne er parate, sker parringen uden at det ser væsentlig anderledes ud end alle de andre gange hannen jagter hunnen. Efter en vellykket parring går der omkring 4 uger - lidt afhængig af temperaturen inden ungerne kommer. Hunnen kan producere flere kuld efter en enkelt parring selvom hannen fjernes.


 • kim skrev den 2010-11-09 13:10:39

  hej jeg har nogle grønne sværdrager som har en sort trekant lige bag ved maven kan de være gravide

  Svar fra webmaster: Ja, det kan de, men du kan som regel se trekanten også selvom de ikke er gravide. Hvis fisken samtidig er meget tyk er den sandsynligvis gravid.


 • M. H. skrev den 2010-04-02 16:57:38

  Hej Webmaster. Kan Sværddrager godt gå sammen med guppyer og platyer?

  Svar fra webmaster: Det er ikke den bedste blanding, da sværddrager og platy godt kan parre sig og få levedygtige krydsninger. Desuden er sværddrageren også en del mere aggressiv end de andre efter mine erfaringer.


 • Mortil2 skrev den 2008-08-31 13:07:35

  Hej. Er det muligt for en sværddrage at hoppe ud af akvariet? Vores han lå her til formidag død på gulvet?

  Svar fra webmaster: Ja, det kan de fleste fisk. Det er vigtigt at have et rimeligt tætsluttende dækglas eller lampe så det ikke sker.


 • Jeppe skrev den 2008-05-06 20:38:57

  Hej. Hvordan kan jeg se om en sværddrage er med unger ?

  Svar fra webmaster: Hunnen bliver meget tyk og helt rund om bugen, samtidig med at dens drægtighedsplet over gatfinnen bliver helt mørk.


 • Karina skrev den 2008-03-09 19:38:52

  Hejsa, har en hun der er høj-gravid - men hun har stilt sig i toppen af akvariet, nær pumpen. Patter ikke i overfladen, men flytter sig heller ikke meget. Er hun stresset over forestående fødsel eller måske syg? Der er intet at se på hende i øvrigt.

  Svar fra webmaster: Det har jeg af og til selv observeret - det plejer at være for at få fred til at gennemføre fødslen.


 • Brian skrev den 2008-01-29 10:40:49

  Jeg har næsten alle de levendefødende fisk som du beskriver. jeg har flere gange observeret at hunnerne nok er gravide, men det er endnu ikke lykkedes at se nogen unger. Vi har ikke plads til et decideret fødeakvarie, men jeg kan se hos akvariebutikken at man kan købe en form for fødeboks og placere indvendigt i akvariet. Tror du det vil være en god idé og hvornår bør jeg placere hunnerne der inden fødsel?

  Svar fra webmaster: Hvis du vælger at bruge en fødeboks skal du være opmærksom på at hunnerne bliver stresset af at være i sådan en. Derfor skal hun i så sent som muligt og det kan være meget svært at vurdere. Det kan sagtens gøres hvis bare du venter til hunnen ser ud til at sprænges før du flytter hende og hvis hun ikke føder i løbet af 2-3 dage må du tage hende ud igen.


 • Simon m. skrev den 2007-11-25 15:21:11

  hejsa kan den godt være flere dage om at føde? jeg har haft en tyk hun i et lille akvarie alene men der er kun 4 unger af se og dem tog jeg op i går!hun er stadig tyk men der sker bare ikke rigtig mere!?

  Svar fra webmaster: Normalt sker det inden for en dag, men jeg skal ikke kunne sige om det kan trække ud i nogle tilfælde. De får normalt mange unger, men det kan være fordi det er første gang hun har født. Hun kan også sagtens være tyk selvom hun ikke har flere unger i denne omgang.


 • kira skrev den 2007-03-29 16:55:21

  hej jeg har 3 montezuma sværddragere 1 han og 2 hunner, hvordan kan man se om hunnerene er gravide?

  Svar fra webmaster: Jeg har ikke selv haft montezuma sværddragere, men de almindelige sværddragere bliver meget store og tykke ligesom guppyhunner. Deres plet over gattet bliver meget mørk og lige før den føder kan du ofte se øjne under hunnens skind.

Tilbage til forsiden