Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Som beholder til denne kultur har jeg brugt et gammelt bolcheglas.

Som beholder til denne kultur har jeg brugt et gammelt bolcheglas.

Kultur af mikroorm

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 29-08-2004 21:09 af Webmaster

Du kan meget nemt anlægge en kultur af mikroorm, men det vanskeligste er at skaffe en startkultur. De lever på havregryn (eller havregrød) med lidt gær på og formerer sig i milliontal. Jeg købte selv et startsæt hos nu hedengangne Nybys Discus for 50,- og det bestod af en klat havregryn fra en gammel kultur, samt en ½ sides vejledning.

Hvordan anlægges kulturen
Man tager en beholder af en eller anden type, f.eks. et halvliters yoghurt bæger eller en anden plastikbeholder med låg. I låget prikkes der en masse små huller med en nål eller en syl så kulturen kan ånde. I beholderen anbringes et lag havregryn på 2-3 cm der vædes med vand så det får konsistens af havregrød (hvilket også kan benyttes, men afkølet!) samt lidt opløst gær eller tørgær og deri hældes slatten fra startsættet. Husk at sætte låget godt på og anbring kulturen lunt.

Anvendelse
Der går ikke længe før ormene bevæger sig op af siden på beholderen i store mængder, og man kan så tage med fingeren og tørre dem af og stikke fingeren ned i akvariet til ynglen. Ormene kan leve ret længe i vandet så selv om man får fodret lidt for meget, er det ikke ren katastrofe da ormene kan leve indtil ungerne bliver sultne igen. Jeg har hørt om at ormene skulle grave sig ned i bundlaget, men jeg har ikke selv prøvet det da jeg som regel ikke har bundlag i mine yngelakvarier.

Måden man anvender ormene på er også en af ulemperne for det er en anelse ulækkert at stikke fingrene ned til ormene og desuden lugter kulturen også surt. Første gang jeg havde mikroorm brugte jeg dem et stykke tid, men droppede dem til sidst fordi jeg syntes at det var lidt besværligt og ikke mindst fordi størrelsesmæssigt var de underkanten til Malawi yngel. Senere startede jeg en kultur op igen, da størrelsen er meget egnet til yngel af tetraer og barber med flere, men i øjeblikket har jeg ikke selv mikroorm.

Vedligehold
Med mellemrum drysses lidt tørgær eller opløst bagegær ned til kulturen og efter 2-3 uger skal kulturen fornyes, hvor man så bruger en klat fra den gamle kultur til at pode den nye med. For en sikkerheds skyld er det en god idé at have to kulturer kørende hele tiden, hvor man stort set ikke fodrer i den ene.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriFoderTypeLevende foder
Længde1-2mmKommentarMan skal kun bruge en lille bitte smule, resten kommer af sig selv.
SlægtNematodeHandelsnavnMikroorm
LevestedHvor gæringsprocesser forekommerFormering-
Forhandler? (Kan være svære at finde)Prisca. 50 kr.
ArtPanagrellus redivivusPakkestørrelsePodning fra eksisterende kultur

Kommentarer


  • Mia Qvist skrev den 2008-01-05 16:48:56

    hej. Jeg har læst på akvariefisk.dk, at zebrafisk/danio bør opfodres med Infusier når man pkanlægger at yngle på dem. Men jeg ser intet on Infusier på fodresiden.. Kan du fortælle mig hvad det er??

    Svar fra webmaster: Infusorier er bittesmå organismer som bl.a. er velegnede til fodring af meget småt fiskeyngel. Jeg har aldrig selv haft det store held med at få fremskaffet infusorier på det rigige tidspunkt og har måttet hutle mig igennem med andre metoder. Akva-net.dk har en artikel om hvordan man laver infusorier.


  • Tonny Borchmann skrev den 2007-09-05 20:07:37

    Fine artikler på disse sider, men på fodersiden savner jeg Enkyträkulturer. Desvärre ser det ud til, at dette glimrende foder er forsvundet fra akvaristernes minde. Det er synd. Blandt levende foder burde der også nävnes Mysis. Säsonen for fangst af disse er netop startet.

    Svar fra webmaster: Enkytræer læste jeg tit om i de gamle bøger, men jeg har aldrig selv prøvet at holde dem, så jeg kan ikke rigtig bidrage med erfaringer. Min fornemmelse har altid været at det var lidt besværligt - uden egentlig at vide noget om det. Mysis er også et foderdyr som jeg har hørt mange beskrive, men jeg har kun fået taget mig sammen en enkelt gang til at forsøge at fange nogle og det var tilsyneladende det forkerte sted eller tidspunkt jeg forsøgte.

Tilbage til forsiden