Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Et billede mere af et af hjørnerne.

Et billede mere af et af hjørnerne.

Limning af utætte akvarier

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 12-12-2004 00:37 af Webmaster

Noget af det værste man kan opleve som akvarist, er at få våde tæer når man går ind for at kigge på sit akvarium. Inde i akvariet virker det oftest som om der ikke er ret meget vand, men på gulvet fylder det faktisk temmelig meget. Når det sker, er det ikke sjældent at første instinkt siger "Det vil jeg ikke risikere igen, så nu ryger det ud.", men det er faktisk ikke særlig svært (og en hel del mere pragmatisk) at udbedre skaden, og i længden er det nok den løsning man vil sætte størst pris på. Min værste oplevelse på dette område var da mit nederste 325 liters blev utæt.

Limning af et akvarium der er blevet utæt i fugerne.


Den hyppigst forekommende årsag til utætte akvarier, er at siliconen slipper glasset med tiden, og der på den måde bliver en utæthed i fugen. Siliconelimede akvarier har normalt en meget lang levetid - mit ældste blev købt brugt i 1977 og var stadig 100% tæt da jeg selv solgte det i 2002, 25 år efter. Ikke desto mindre sker det at akvarier bliver utætte og nogle gange også selv om akvariet kun er få år gammelt. Der kan være mange årsager til det, hvoraf man ikke kan gøre noget ved de fleste, men en ting der er vigtigt, er at sørge for at akvariet står 100% plant.

Materialer og værktøj.
Når skaden er sket skal vi have fat i et par ting før vi kan gå igang. For at lime et utæt akvarie skal man bruge følgende materialer:

Klargøring og rensning
Først og fremmest skal akvariet være helt tomt og helt tørt. Bundlaget fjernes, også smårester der tages med kost og fejebakke og vandet tørres op med en klud. Derefter skal man i gang med at fjerne alt det gamle lim. Glem alt om at lokalisere skaden og plet-reparere - det holder sjældent i længden og kræver en del held. Det sikreste er at fjerne alt det gamle lim meget grundigt. Hvis det kniber med at få renset glasset for silicone eller kalk, kan man rense yderligere med eddike eller eddikesyre, men jeg har normalt kunne få det rent alene ved hjælp af knivbladet. Derefter affedtes glasset MEGET grundigt med acetone, affedtningen er den helt afgørende faktor for at limningen holder tæt. Jeg har selv også brugt sprit til affedtning, men jeg har ladet mig fortælle at denatureringen i spritten efterlader en tynd hinde på glasset og derved gør limningen svagere. Jeg har ikke selv fået prøvet teorien af endnu, men da affedtningen er afgørende for succes, vil jeg fremover tage den sikre vej og bruge acetone istedet. Sprit kan dog godt bruges i en snæver vending - jeg kender mange der har brugt sprit.

Pas på at du ikke får sat fingre på glasset efter afrensningen så holder siliconen nemlig ikke. Skulle det alligevel ske kan du ligeså godt begynde forfra med affedtningen. Når acetonen er fordampet lidt efter (glasset skal være helt tørt), skal du igang med selve limningen.

Specielt hjørnerne kan drille, sørg for at være ekstra omhyggelig.

Limningen
Du sprøjter en stribe silicone ud hele vejen rundt i akvariet - alle sider og alle hjørner. Derefter sprøjter du lidt sulfo ovenpå siliconen og på en finger, og med fingeren glattes siliconen forsigtigt ud i et jævnt lag i hele samlingen. Specielt hjørnerne er vigtige at få limet ordentligt. Efter limningen skal siliconen hærde i minimum 24 timer og ved lave temperaturer 48 timer inden akvariet tæthedsprøves. Hvis akvariet ikke er tæt er det forfra igen (med en grundigere rensning og affedtning), ellers er det bare at tage det i brug igen.


Limning af et akvarium med en revnet bund.

En mere dramatisk skade.
For mange år siden oplevede jeg at bunden i mit 150 liters akvarium revnede tværs over. Det er nok en af mine værste oplevelser, men løsningen var rimelig nem at gå til. Udover ovenstående materialer, skal man bruge et stykke glas der er på størrelse med bunden, men dog 2-3 cm mindre på hver led, da det skal kunne ligge inden for den eksisterende siliconefuge. Man kan enten forsøge at finde det på den lokale genbrugsplads og skære det til selv, eller man kan bestille det hos en glarmester på mål. Bunden rengøres meget grundigt med et hobbyknivsblad og evt. eddikesyre og til sidst acetone. Når det er tørret fyldes bunden med silicone, der påføres i buer (ligesom mayonaise på en æggemad). Ovenpå siliconen ligger man den nye glaspade der også er affedtet med acetone, og presser den godt ned i siliconen. Herefter skal siliconen have lov til at hærde minimum 48 timer og derefter kan akvariet tæthedsprøves. Mit 150 liters holdt fint tæt i mange år efter brug af denne metode og jeg har set samme metode anvendt på akvarier helt op til 720 liter uden problemer. Heldigvis er dette en langt mere sjælden skade.
Alternativet er naturligvis at skære hele bunden fri, men det betyder ofte at man skal skille akvariet fuldstændigt ad, da siderne som regel står på bunden, og det er min erfaring at det er langt de færreste der har mod på at give sig i kast med sådant et projekt.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriMaterialeliste
KommentarAffedtningen af glasset er noget af det vigtigste, hvis man vil være sikker på at akvariet bliver tæt - pas også på med fedtfingre efter affedtningen. Hellere affedte to gange end risikere at akvariet ikke bliver tæt!
PrisCa. 50,-
Materialereddikebaseret silicone til glas
acetone
sulfo
Værktøjet blad fra en hobbykniv
en fugepistol

Kommentarer


 • heino petersen skrev den 2011-09-15 22:13:50

  Tak for svaret. Det havde ingen betydning for om det blev tæt, for det blev det.

  Svar fra webmaster: Det er jeg glad for på dine vegne - held og lykke med det fremover


 • heino petersen skrev den 2011-08-26 15:06:44

  hej tak for info om hvordan man fixer det, men hvad gør man hvis kanten har sluppet glasset ???? Er det bare det samme eller er det mere omstændigt. pfh. tak

  Svar fra webmaster: Det burde være det samme, men jeg har ikke selv prøvet.


 • Brian Frederiksen skrev den 2010-01-13 19:18:06

  Fin beskrivelse :-)

  Svar fra webmaster: Tak for det, håber det kunne hjælpe.


 • Anonym skrev den 2009-10-08 11:16:54

  xl byg har også akvariesilikone :) har lige købt

  Svar fra webmaster: Tak for tippet.


 • nybegynderen skrev den 2008-02-24 22:19:02

  hvor kan man købe akvariesilikone? har været i silvan og andre bygge shops... men ingen har...

  Svar fra webmaster: Du kan få det i de fleste dyrehandlere og akvariebutikker.


 • lassen skrev den 2007-01-03 19:09:24

  kan man bruge almindelig byggesilicone, jeg kan se det indeholder fungicid, et svampemiddel

  Svar fra webmaster: Det ville jeg ikke selv anvende - akvariesilikone er bedst selv om det er lidt dyrere.


 • John Jensen skrev den 2006-11-19 17:39:26

  Tak, for svaret, med 900 liter, løber man ingen risiko.

  Svar fra webmaster: Med så stort et akvarium kan jeg kun være helt enig - absolut ingen risikovillighed!


 • John Jensen skrev den 2006-11-18 21:39:28

  Kan man bruge Plexiglas, istedet for glas, da jeg har 2 huller, jeg skal have lukket. Hilsen John

  Svar fra webmaster: Det kommer an på hvor og hvordan. Jeg vil tro du kan bruge det hvis du har nogle mindre huller du vil tætne, men plexiglasset er langt mere fleksibelt end glas og vil arbejde mere. Jeg ved ikke om det på sigt kan gøre limningen utæt. Jeg vil tro at man kan, men hvis du vil være sikker skal du bruge glas, så det er primært op til om du tør løbe en risiko.

Tilbage til forsiden