Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Billede fra mit 325 liters akvarium, med en sort filtermåtte.

Billede fra mit 325 liters akvarium, med en sort filtermåtte.

Hjemmelavet filter af sort filtermåtte

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 30-11-2004 14:39 af Webmaster

Jeg købte denne måtte i Næstved skumlager for 40,- Den målte 50x65x5cm og svarer ca. til hvad man kan købe i akvariebutikkerne (størrelsesmæssigt). Ifølge forhandleren er den vanskeligere at rengøre end de "rigtige" filtermåtter, som han også forhandlede, dog til fuldstændig samme pris som i en akvariebutik. Han fortalte også at det var fremstillingsteknikken der gjorde de blå måtter så hulens dyre, men at der faktisk også fandtes andre typer skummåtter der var langt dyrere, dog ikke beregnet til akvariebrug.

Hvordan laver man så et filter ud af sådan en måtte? Jo man starter med at skære måtten til så den passer for enden i det aktuelle akvarie, hvilket også indebærer at man ikke bare kan anvende filteret i andet akvarie med mindre de har samme størrelse eller det nye er mindre, så man kan skære måtten mindre. Den må ikke blive for lille, for den skal kunne blive siddende mellem sideruderne og mellem top og bund. Måtten skæres let med en brødkniv eller rockwoolkniv, men det er en god idé at anvende en form for land. Jeg bruger selv et metalvaterpas. Opmålingen af akvariet er delvis brug af tommestok og delvis gætværk. Man måler bredden af akvariet og trækker fra for glasset, og hvis det er et alu-akvarie, også for indhakkene i alu-profilerne. Mit 325L måler f.eks. 50cm, indhakket er ca. 8mm, glasset mener jeg er 10mm og jeg skar derfor måtten på 47,5 hvilket er lidt større end hullet den skal sidde i. Mellem top og bund må man enten måle fra bundlaget eller fjerne bundlaget der hvor måtten skal være. Jeg målte fra bundlaget.

Jeg har sat to stykker rør i mit filter, primært for at få mere cirkulation (og sekundært fordi der er to udtag på den luftpumpe jeg anvender). Det skulle være mere effektivt, men der skal være lufttryk nok til at drive vandet igennem røret.

Princippet er det samme som på et bundfilter - luften presser vandet opad i røret og ud igennem vinklen og skaber derved undertryk som gør at der suges nyt vand ind i røret. Vandet suges derved igennem måtten og pumpes ud på den anden side af måtten. Skidtet vil derfor sætte sig i måtten eller lægge sig bag måtten. Det er derfor også vigtigt at man ikke suger vandet helt fra bunden af akvariet, da man så bare suger skidtet med op og ud i akvariet igen.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriMaterialeliste
KommentarPrisforskellen til f.eks. Akvanets filtermåtter (75 kr.) er så lille at det efter min mening ikke kan betale sig at benytte dette alternativ.
PrisCa. 110,-
Materialer1 stk. sort filtermåtte, 50cm x 50cm
0,5-1,0m elektrikkerrør + vinkler
4/6mm luftslange
10cm 4mm plastrør
VærktøjRockwool-kniv eller brødkniv
Tommestok
Waterpas eller skinne
Boremaskine
5,5mm bor
2mm bor

Kommentarer


  • michael skrev den 2009-03-23 09:56:26

    hej webmaster ville lige høre om du sat den helt ind til glaset og hvad med pumpe hvordan har du sat den fast hilsen michael

    Svar fra webmaster: Den sidder helt ind til glasset på nær den afstand som luftrøret optager og den sidder fast fordi den sidder en smule i spænd. Pumpen er uden for akvariet - det hele drives af luft.


  • Fafler skrev den 2006-10-01 17:46:18

    Hvor længe har du brugt de her måtter? Og bliver de ved med at virke efter hensigten? På forhånd tak.

    Svar fra webmaster: Det tager ikke ret lang tid at skære dem til, men man skal gøre sig umage med at måle op så de sidder i spænd mellem glassene. De bliver ved med at virke, jeg har et der har kørt i 3 år og jeg har renset det 3-4 gange i den tid.

Tilbage til forsiden