Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Mikrogeophagus ramirezi

Mikrogeophagus ramirezi

Mikrogeophagus ramirezi (Sommerfuglcichlide)

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 30-05-2004 09:53 af Webmaster

Da jeg startede mit 430 liters akvarium op og næsten lige havde købt mine nye fisk; 6 sommerfuglcichlider, 8 scalarer, 7 pansermaller og 4 sugemaller, opdagede jeg efter få dage, at et par af sommerfuglcichliderne havde lagt æg. Jeg fulgte med spænding udviklingen gennem tre-fire dage hvor æggene langsomt udviklede sig til små vrikkende klatter på stenen. Desværre besluttede forældreparret sig for at flytte larverne til et sted hvorfra de hele tiden faldt ned og efter få timer var alle larverne væk, formentlig spist af de andre fisk i akvariet. Jeg håber på at engang få held til se et par gennemføre hele yngelplejen, hvilket trods gentagne forsøg ikke er lykkedes.

Flere opdrætsforsøg

Jeg har siden haft æg i mit selskabsakvarium igen, og jeg har også haft æg flere gange i et 20l opdrætsakvarium. Samtlige 3 gange i opdrætsakvariet har de lagt æggene i en lille grube de havde gravet og jeg har derfor ikke haft mulighed for at flytte æggene. Den seneste gang de legede gjorde de det dog på en sten og der kom larver ud af det, men de døde ca. på det tidspunkt hvor de ville have blevet fritsvømmende.

Seneste opdrætsforsøg

Lørdag den 22. september 2007 købte jeg igen et par som jeg satte i mit 54 liters, der havde stået tomt nogle uger efter et mislykket opdrætsforsøg med den Bolivianske sommerfuglcichlide. De virkede ikke specielt tilfredse med deres nye hjem i starten, men i løbet af et par dage blev de meget interesserede i en urtepotte der ligger i det ene hjørne. Mandag aften så jeg at de havde lagt æg oven på urtepotten og jeg inspicerede spændt akvariet igen tirsdag aften. Jeg blev ret skuffet da jeg så at æggene var væk, men onsdag morgen opdagede jeg at forældrene havde flyttet æggene til toppen af en trærod, hvor de lå og vrikkede med halerne - det var en dejlig overraskelse. Efterhånden som dagene gik blev der mere og mere liv i toppen af træroden og af og til faldt nogle af larverne ud, men forældrene samlede dem pænt op igen og spyttede dem ned til de andre unger. De lå i træroden indtil søndag hvor jeg så de stolte forældre svømme rundt med ungerne omkring sig. Forældrene var meget aktive i overvågningen og markerede tydeligt deres utilfredshed med at jeg kiggede med og hvis en af ungerne kom på afveje, blev den pænt samlet op i munden og spyttet ud blandt sine søskende. Alt i alt var forløbet helt efter bogen, men desværre var ungerne væk da jeg kiggede efter ungerne onsdag - de var borte med blæsten og jeg kan kun formode at forældrene har "glemt" at det var deres unger de passede og simpelthen holdt et festmåltid. Jeg lavede også en fodfejl, da jeg ikke fik sat artemia til klækning før mandag - de skulle have været sat over allerede allersenest fredag eller lørdag, altså ca. 4 dage efter æggene blev lagt.

Charles Ray's korte beskrivelse af opdræt

Jeg fandt denne post på The Krib, der siger lidt om opdræt og opvækst, ikke mindst hvor hurtig sommerfuglcichlidernes livscyclus er:
"Yes, I did mean 8 weeks. Fish freeswimming on January 3 laid eggs on March 1. These fish were sold as 5cm males and 3-3,5cm females. Most of those fish had successfully bred several times by July. Fish were fed a minimum of 4 times per day, a mixture of frozen brine, live BBS, frozen bloodworms (the primary food), and live daphnia on weekends. Rams seem to need more frequent feedings than Apistos and will grow extremely rapidly if provided four or more daily feedings of generous amounts of food. Water changes were made 1-3 times per week, 25% per change, with straight R/O water. Fish were bred in 40l bare bottom tanks, fed infusoria and BBS for the first three to four days, then switched to primarily BBS and live daphnia. At about three weeks, shaved frozen brine and frozen bloodworms were added to the diet. At about 6-7mm fry were moved into 160l breeder tanks with watersprite cover. Clutches ranged from about 65 to 206 fry. Beginning at 8 weeks, there were constantly pairs spawning in the grow-out tanks. It was not unusual to have 10 pairs with eggs simultaneously in a tank of 100 fish. I was able to consistently produce males 2,5-3cm SL and females 1,5-2cm SL that were breeding in 8 weeks."

Ganske imponerende at man kan opdrætte og opfostre fisk så hurtigt synes jeg.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriFiskTypeCichlide, Amerika
Længde5-7cmKommentarSommerfuglcichliden kan opdrættes i almindeligt dansk postevand, men klækningsraten og overlevelsesraten bliver noget højere hvis man bruger blødt og lettere surt vand.
SlægtCichlidae
HandelsnavnSommerfuglcichlideLevestedSydamerika
Akvariestørrelse>60 literFormeringFritleger
Yngeltal150-200

Kommentarer


 • MIG skrev den 2007-03-23 17:02:04

  ved det ikke helt, måske 2 - 3 mdr.

  Svar fra webmaster: Så er det nok ikke pga. akvariet, så vil jeg gætte på stress eller svækkede fisk.


 • MIG skrev den 2007-03-08 21:29:09

  Heey. hvordan kan det være at mine sommerfuglcichider døde en uge efter køb. jeg har læst en del om dem, før jeg købte men alligevel døde de. jeg viste ikke hvad de fejlet. de stod og hang i hjørnet og stod enden på siden. hvad tror de det kunne skylles. de gik i et 54 liter akvarium med 26 graders varme.. MVH Mig.. hehe XD

  Svar fra webmaster: Sommerfuglcichliden er en sart fisk og de fisk du købte kan nemt have været svækket inden du fik dem. De kan også være blevet stresset af transporten og mere skal der ikke til. Hvor længe have akvariet kørt inden du købte dem?


 • Brian skrev den 2007-01-22 16:18:28

  Jeg har et 128L akvarium, og så vil jeg høre hvor mange par fisk det er til og have i denne størrelse. P.T har jeg et par panda cichlider og 3 stk sommerfugle cichlider, som jeg håber der kommer et par ud af

  Svar fra webmaster: Jeg tror ikke du kan have flere cichlider i akvariet, med dem du har nu vil de formentlig dele akvariet i to territorier og der er næppe plads til flere. Du kan formentlig godt have nogle stimefisk eller levendefødende, f.eks. en stime med 20-30 rød neon eller en flok platy eller guppyer.


 • søren. skrev den 2006-11-19 22:54:09

  undskyld jeg skriver igen de skal gå i et 250liter akvarie ps. en rigtig god side som jeg har meget fornøjelse af vh. søren.

  Svar fra webmaster: Selv i et 250 liters vil jeg kraftigt fraråde det. Prinsesserne er meget hidsige specielt når de yngler. Spørg endelig løs - jeg svarer så godt jeg kan.


 • søren skrev den 2006-11-19 22:50:16

  hvordan kan kende forskel på han og hun i sommerfugle, kan de gå sammen med et par prinsse af burundi

  Svar fra webmaster: Som regel er hannen større og har mere spidste finner, mens hunnen er mere buttet og har en tydelig rødfarvning på bugen. Jeg ville ikke selv holde dem sammen så hidsige krabatter som Prinsessen af Burundi som også holder til i bundregionen ligesom sommerfuglcichliden.


 • Kamilla skrev den 2006-10-04 19:56:10

  Hejsa.. Mine sommerfulgcichlider har lagt æg idag (4. oktober) jeg har desværre ikke et exstre akvarium, men har du et godt råd til at hjælpe med at få æggene til at blive til noget. forældrene har lagt æggne i bunden af en plante de er hele tiden ved dem. Mange Hilsner Kamilla

  Svar fra webmaster: Det sker tit at sommerfuglcichlider lægger æg, men det er sjældent at de bliver til noget, hvis man ikke er forberedt. Normalt har man fiskene gående i almindeligt vand, men ofte vil æggene ikke klække eller ungerne dør inde de bliver fritsvømmende hvis ikke vandet er blødt og surt. Hvis æggene klækker og ungerne bliver fritsvømmende skal du fodre ungerne med småt foder med stort næringsindhold - det bedste er nyklækkede artemia, men du kan evt. også forsøge med afskallede artemia - de er nemmere at bruge, men jeg ved ikke hvordan ungerne vil reagere. Hvis de overlever længe nok skal du begynde at fodre dem når de er fritsvømmende efter 6-7 dage.


 • sanne@plakaten.dk skrev den 2006-08-10 21:20:33

  har du mon et godt billede af en hun (sommerfuglecichlide)

  Svar fra webmaster: Du har jo ret - det mangler faktisk. Jeg har fundet et i mine arkiver. Det er ikke fantastisk, men det er det bedste jeg kan finde.

Tilbage til forsiden