Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Det nyeste billede af en af min kribensis han, taget med mit Canon EOS 350D.

Det nyeste billede af en af min kribensis han, taget med mit Canon EOS 350D.

Pelvicachromis pulcher (Kribensis)

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 05-01-2005 16:41 af Webmaster

Jeg har fået 6 kribensis ungfisk i bytte for min zebracichlideyngel og de er vokset op sammen med mine malawiyngel. Der blev 5 hunner og en enkelt han ud af de 6, derfor byttede jeg 2 hunner for 2 hanner, men desværre havde den ene han glo-øjne, så han måtte ud. Jeg har beholdt det oprindelige par, solgt det andet og har nu en hun til overs.

Akvarieforhold

Kribensis holder primært til i bundzonen af akvariet, og kan være lidt aggressiv mod andre bundlevende fisk, men sjældent med fatale følger. Jeg vil ikke tilråde at holde flere par i et akvarium med mindre det er et pænt stort akvarium på 400-500 liter eller mere. Den er ikke nogen kostforagter og spiser stort set alle former for foder.

Opdræt

Hvis kribensis skal yngle, foretrækker de en hule af en eller anden art, en halv kokosnød, en urtepotte eller lignende og de har en særdeles god yngelpleje. Jeg satte mit par i et 20 liters med et par halve kokosnødder og ventede, men der skete ingenting. Jeg regner med at akvariet var for lille til at de følte sig godt tilpas, og skulle de endelig have ynglet havde der været en stor risiko for at jeg havde mistet hunnen bagefter. Da jeg senere i sommeren 2004 omlagde mit øverste 325 liters til et selskabsakvarium blev de flyttet derop. Efter kort tid havde de fundet en kokosnød og flyttet ind i den, og hunnen begyndte nu at lægge op til hannen for fuld kraft. Hun viste sin røde mave for ham og det lykkedes da også tilsidst at få ham lokket. Derefter blev hunnen inde i hulen det meste af tiden, indtil godt en uge senere hvor hun var ude igen, og nu var det hannen der påtog sig yngelplejen. Han svømmede stolt rundt med en lille sværm af unger efter sig, mens hunnen og alle andre fisk blev jaget væk.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriFiskTypeCichlide, øvrige Afrika
Længde10cmKommentarMan kan kende forskel på han og hun da hunnen, udover at være mindre, også er væsentlig mere rød på bugen. Hannen har længere og spidsere finner.
SlægtCichlidae
HandelsnavnKribensisLevestedAfrika
Akvariestørrelse>60 literFormeringHuleleger
Yngeltal200-300

Kommentarer


 • Rasmus skrev den 2011-11-27 19:18:40

  hvordan kan man se forskel på en han og en hun kribensis?

  Svar fra webmaster: Hannen er større og slankere, mens hunnen som regel har en markant rød (og fyldigere) bug. Forskellen bliver mere og mere udtalt efterhånden som fiskene bliver kønsmodne.


 • Katrine skrev den 2011-01-14 16:15:09

  Hejsa. Kan de gå sammen med mbuna cichilder?

  Svar fra webmaster: Mjah - måske :) De er jo begge afrikanske og har nogenlunde samme behov, men jeg tror ikke jeg selv ville gøre det. Jeg tror ikke dine kribensis vil udfulde sig fuldt sammen med en flok mbunaer.


 • krille skrev den 2010-09-11 15:17:32

  hvor lang tid går der fra at en gubby yngler til den ligger æg til de klækker

  Svar fra webmaster: Guppyer lægger ikke æg, men bærer dem indvendig indtil ungerne klækker og fødes. Fra de har parret sig går der normalt 4 uger før ungerne kommer.


 • Asem skrev den 2010-07-16 15:26:14

  Hmm mig igen! har lige købt et par kribber og de er ca 5 cm, hvor lang tid tager det at de for unger?? fed hjemmeside.

  Svar fra webmaster: Hvis kemien er der mellem hannen og hunnen, så burde de have størrelsen allerede nu. Det er bare ikke altid at det sker, men tålmodighed er godt ;-)


 • Nicolai skrev den 2010-04-10 16:58:00

  Hej fed hjemmeside :D hvordan kan man kende foreskel på hanner og hunner? Har selv et par ;D

  Svar fra webmaster: Hunnen er mindre, mere buttet og har mere rødt på maven.


 • Birgitte skrev den 2009-06-17 20:27:30

  Hej igen. Jeg har en forholdsvis stor gul smerling ca. 6 cm og en malle på 15-20 cm, vil jeg kunne beholde dem sammen med kribensis uden problemer?

  Svar fra webmaster: Det tror jeg faktisk ikke. Jeg tvivler på at Kribensis ville føle sig trygge med de kammerater i akvariet og det kan risikere at føre til en del aggressivitet.


 • Birgitte skrev den 2009-06-17 18:40:12

  hej. hvilke fisk og hvor mange kan du anbefale i et 150 l. akvarium, vil gerne prøve at have kribensis (hvor mange) og hvilke andre fisk (og hvor mange) er bedst at sætte sammen med dem?

  Svar fra webmaster: 2 par burde kunne trives godt i et 150 liters. Af andre fisk er der mange muligheder, men helst ikke for mange teritoriale fisk. Dvs. du kunne have stimefisk eller guppyer, platyer og lignende.


 • Asem skrev den 2009-06-02 21:28:51

  kan kribensis gå i 54l akvarie

  Svar fra webmaster: Ja, det skulle nok kunne gå.


 • Morten og Mette skrev den 2008-09-19 11:56:07

  Hvor gamle og hvor store skal kribensis være for at de begynder et yngle?

  Svar fra webmaster: Så vidt jeg husker omkring 6-8 måneder og samme antal cm.


 • emil skrev den 2008-09-04 18:25:37

  hvor lang tid gik der før di begyndte at finde sig en hule

  Svar fra webmaster: Det kan jeg ikke huske. Det sker normalt når de bliver kønsmodne, hvilket vel er omkring efter 6 måneder.


 • Lars skrev den 2008-02-13 21:44:40

  sjovt.. i mine akavrier har det altid været begge forældre dyrene der har varetaget yngleplejen... et par gange, endda kun hunnen

  Svar fra webmaster: Ja, der er ingen faste regler når det gælder levende væsner.


 • Haap skrev den 2008-02-03 09:49:34

  Hej kan læse at du har stor held med at få 0.1 har desvære kun haft held med at drive 1.0 frem. Nogen gode ideer?

  Svar fra webmaster: Nej desværre - mine var ikke min egen avl, men blot nogle jeg fodrede op så det var tilfældigt at jeg fik valgt flest hunner af flokken. Vandets hårdhed skulle kunne påvirke kønsfordelingen hos visse arter, men jeg har ikke selv nogle erfaringer med det.


 • Simon skrev den 2007-10-21 12:53:12

  hej igen igen! :-D jeg har nu fået unger på to par i samme akvarium, de er ca. 2 uger gamle, er det normalt af de begynder at lægge op til parring 2 uger efter de har fået unger? syntes det er den sværeste fisk at blive klog på!

  Svar fra webmaster: Jeg har selv set mine kribenses lægge op til leg med kort interval og jeg har set det samme hos andre cichlider, men jeg ved ikke om det er normen. Jeg kan ikke helt huske hvor længe der gik imellem at mine kribenses legede, men mine scalarer har leget med kun omkring en uges mellemrum.


 • Simon skrev den 2007-09-16 16:29:32

  hejsa igen jeg har nu fået dem hjem og de er i fuld gang med at grave! men mit vand i dette akvarie har fået et gulligt skær, kan det have noget med kokosnøderne at gøre? ved du hvad PH verdien skal være i et akvarie?

  Svar fra webmaster: Tillykke med dem! Især trærødder, men også kokosnødder kan afgive lidt farve til vandet. Det eneste du kan gøre ved det er at skifte vand hyppigt. Vandets surhed der måles i pH skal normalt ligge i intervallet 6-8, men blandt andre flere af de sydamerikanske tetraer vil gerne endnu længere ned i pH. I de allerfleste tilfælde vil det være helt fint hvis vandets surhed er omkring 7 pH, hvilket er neutralt eller mid i mellem syre og base. I Danmark er der mange steder hvor vandet fra hanen er oppe mellem 7,4 og 7,6 pH, men det tager fiskene normalt ikke skade af.


 • Simon skrev den 2007-09-06 00:03:48

  av kan ikke lide dit måske! :-( men hvad kunne du ellers anbefale af maller/fisk til at holde akvariet rent? :)

  Svar fra webmaster: Udfra mine egne erfaringer er Ancistrus det bedste bud, men det der kan give ballade er at den også er territorial og bundlevende, men jeg har selv haft Kribensis sammen med Ancistrus og en flok Sterbai i et 325 liters uden problemer. Det springende punkt er at du har dine i et 128 liters og derfor vil jeg tro at Ancistrus er det bedste bud - de er ret tykhudede og lader sig normalt ikke bare kue.


 • simon skrev den 2007-09-05 11:23:21

  tja har ikke så meget i tankerne ud over maller (ancistrus)og gubby da det er det jeg få mange unger på i øjeblikket men vil da prøve at sætte min neon fisk i og så hvordan det går :-)

  Svar fra webmaster: Ancistrus kan måske gå, men du risikerer en del ballade. Guppyernes unger overlever næppe og du skal være sikker på at dine neon er så store at dine kribensis ikke kan gabe over dem.


 • Simon skrev den 2007-09-04 19:34:37

  Hvad ville du evt. anbefale at man kunne have ud over at fisk, til et akvarie på 128L. med sådanne et yngel par?

  Svar fra webmaster: Der er en andre fisk man kan have, men du skal nok helst undgå bundlevende fisk, såsom pansermaller og lignende. Du burde kunne have de fleste stimefisk eller en flok platyer/guppyer gående sammen med dem. Du kan blandt andre overveje kilepletbarber, citron tetra, sort neon eller rød fantom tetra. Er der noget specielt du har i tankerne?


 • Anne m skrev den 2007-08-11 14:36:26

  hej. jeg har to par sommerfuglechiclider, kan de gå sammen med kribensis i et 180 litters

  Svar fra webmaster: Det vil jeg tro de godt kan, jeg ville godt turde prøve selv. De kommer dog fra forskellige biotoper oprindeligt og hvert sit kontinent, men de kan jo begge gå i almindeligt dansk postevand, så hvis du indretter akvariet så de får hvert deres territorie, vil jeg tro det går.


 • David skrev den 2007-07-30 13:49:31

  Hej..Kan man godt have flere hunner og en han i samme akvarie?

  Svar fra webmaster: Det kan man godt, men det kan give en del konflikter mellem hunnerne så akvariet skal have en pæn størrelse.


 • Daniel skrev den 2007-07-30 13:47:50

  Hej.... Kan man godt have et kribensis par sammen med et perleguramipar i et 60l akvarie....?

  Svar fra webmaster: Nej, det ville jeg ikke gøre. I et 60 liters ville jeg kun have et enkelt par Kribensis og ikke andre fisk overhovedet. Og perleguramier skal have et større akvarium end 60 liter.


 • Brian skrev den 2007-04-16 17:56:54

  Hej. De er ca 4,5-5 cm. Dem jeg handlede hos, vil godt se på sagen og bytte.

  Svar fra webmaster: Så er de ikke helt udvoksede - er du sikker på at rygfinnen er udtrukket i en lang spids? Hunnens rygfinne er ikke helt rund, men har bare en meget kort spids. Men kan du få dem byttet til en sikker hun er det jo også godt nok.


 • Brian skrev den 2007-04-15 14:06:08

  Hej. Hvad er den bedste måde og køns bestemme pelvicachromis taeniatus på, købte 2 som 1 par, men tror det er 2 hanner. De har begge lang og spis rygfinne, den ene har 1 øje på rygfinnen. Kan ikke se synlig forskel på finnerne på bugen.

  Svar fra webmaster: Du kan normalt se forskellen på størrelsen og finnerne, og hvis begge to har langt udtrukne rygfinner er jeg bange for at du har ret i din antagelse at du har fået to hanner. Hvor store er de?


 • Brian skrev den 2007-03-13 23:35:26

  Hej. Der er kommet 1 nyt kuld med den nye han. Fik ham for ca 6 uger siden.

  Svar fra webmaster: Jamen så må han jo have været i parringshumør :-) Det er nok bare mere farvevarians ligesom det med det grønlige. Ærligt talt har jeg kun selv haft omkring 20 Kribensis, kun 6-8 af dem var hanner og formentlig var der kun 2-3 af dem der var fuldvoksne og udfarvede, så mit sammenligningsgrundlag er yderst begrænset.


 • Brian skrev den 2007-03-12 23:11:28

  Hej. Der kom 4 kuld ved ham, i den tid jeg havde ham. Det er kun en lille detalje, som kunne være sjov høre, om der var en forklaring på. Tak for svaret.

  Svar fra webmaster: Det var nu også den nye han jeg mente mht. til farven, men pyt. Du er altid velkommen en anden gang.


 • Brian skrev den 2007-03-11 12:41:40

  Den sorte farve på den gamle fisk, var en del mere kræftig end den jeg har nu.

  Svar fra webmaster: Det kan udover generelle farveforskelle som tidligere nævnt, også skyldes at den ikke er helt tryg eller ikke er i parringshumør.


 • Brian skrev den 2007-03-11 12:38:28

  Hej. Ja det var den. Havde den i 7 md. Den var købt ved den lokale forhandler. Den blev købt som kribensis og jeg er ikke i tvivl om det var det, den havde bare ikke det grønlige skær.

  Svar fra webmaster: Selvom fiskene sælges under det normale handelsnavn, kan der godt være små farveforskelle fordi fiskene fanges forskellige steder og det må være tilfældet her.


 • Brian skrev den 2007-03-09 23:11:42

  Hej. Flot han du har i toppen af billederne, har selv en der ligner. Har tidligere haft en, der ikke har det grønlige skær bag gællerne. Hvilken spec. kan det være.

  Svar fra webmaster: Jeg har købt den for at være en almindelig Kribensis og jeg mener ikke det grønlige er usædvanligt. Var din helt udvokset?


 • Miouse skrev den 2007-02-20 19:08:11

  Kan man have et kribensispar i et 54 liters, eller er det for lille? Hvis man godt kan, hvilke fisk kan man så sætte sammen med dem?

  Svar fra webmaster: Det mener jeg godt du kan - husk der skal være gode gemmesteder til hunnen så hun kan få fred for hannen, hvis han bliver for påtrængende. Jeg ville holde dem sammen med nogle stimefisk som f.eks. Kilepletbarber eller Citrontetra.


 • Brian skrev den 2007-02-12 20:44:03

  Hej. Har kribensis hunner svært ved og aksepterer en ny han, når den første han dør?

  Svar fra webmaster: Det tror jeg ikke, men de skal lige vænne sig til hinanden. Hvis den nye han er væsentlig mindre end den gamle kan det også tænkes at hun ikke "tænder" på ham, men giv det tid, så vil jeg mene at det kommer.


 • Brian skrev den 2007-02-01 18:02:48

  Hej. Der er næsten ingen hanner (kribensis) i omløb, hvor jeg handler fisk. Har selv avlet 1 kuld (7 overlevede), bare ingen hanner, kan det have noget med vandtemperaturen? eller er der noget andet.

  Svar fra webmaster: Det må være dårlig timing. Med hensyn til dit eget kuld synes jeg ikke det er specielt usandsynligt kun at få et køn med kun 7 overlevende. Jeg har også hørt at vandet kan påvirke kønsfordelingen, det gælder både hårdhed og surhed så hvorfor ikke også temperatur. Til gengæld tror jeg "bare" du har været uheldig indtil videre.


 • Brian skrev den 2007-01-23 15:34:27

  Hej. Hvor stort skal akvariet være for prinsessecichlider og kribensis har mulighed for og gå sammen. Har selv et par kribensis i et mindre 63L akvarium.

  Svar fra webmaster: Jeg tror ikke selv jeg ville prøve den blanding, men hvis du vil prøve vil jeg tro du skal op i et 250 - 325 liters akvarium, da de begge er ret territoriale, specielt når de yngler.


 • Bojje skrev den 2006-10-29 16:41:51

  hej kan man få unger i et 60l-85l

  Svar fra webmaster: Ja, men du skal være opmærksom på om forældrene jagter hinanden når ungerne er klækket. Du bliver evt. nødt til at flytte den ene.


 • Anne-Sofie skrev den 2006-10-24 14:09:53

  hvis man ikke har plads til 2 akvarier og får unger hvad går man så

  Svar fra webmaster: Man håber at nogle enkelte unger overlever - derudover lader man naturen gå sin gang mens man nyder forældrenes yngelpleje.


 • Anne skrev den 2006-10-24 14:04:47

  hvordan kan du holde ud og gøre alle de akvarier rene

  Svar fra webmaster: Tjah, det er heller ikke altid lysten er i top, men så nøjes jeg med at skifte vand og venter med rengøring til en anden dag.


 • Anne skrev den 2006-10-24 14:01:50

  kan man købe noget til at sætte ned i akvariet for at holde andre fisk væk med når man har unger

  Svar fra webmaster: Du kan prøve med en acrylplade fra Jem og Fix hvor du har boret en masse små huller i ligesom jeg har brugt i mit 100 liters.


 • Sofie skrev den 2006-10-24 12:38:48

  kan man godt få unger i et akvarie på ca. 1m lang, 30 cm bredt og 50 høj jeg kan nemlig godt lide kribensis

  Svar fra webmaster: Det burde ikke være et problem at få et par til at lægge æg og få unger, men når ungerne bliver ældre kan der opstå lidt ballade...


 • Anne skrev den 2006-10-24 12:35:01

  hej jeg har et akvarie og kan man godt sætte kribensis sammen med sværddrager, guppyer og platy

  Svar fra webmaster: Ja, hvis akvariet er stort nok - helst over 60 liter. Du skal nok ikke regne med at der vil overleve unger fra de andre fisk med kribensis i akvariet.

Tilbage til forsiden