Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Jeg havde på et tidspunkt taget en del sorte scalarer fra, og der dannede sig dette par, der dog ikke nåede at lege.

Jeg havde på et tidspunkt taget en del sorte scalarer fra, og der dannede sig dette par, der dog ikke nåede at lege.

Pterophyllum scalare (Alm. scalare)

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 16-12-2005 06:28 af Webmaster

Da jeg genoptog min hobby i 2001, købte jeg som noget af det første 8 små scalarer der gik i mit 430l akvarie. Ud af de 8 dannede der sig hurtigt et par og en måned eller to efter det første, dannede der sig et mere. Jeg returnerede to af de andre scalarer da jeg havde de første to par, og gik egentlig og overvejede hvor mange jeg skulle beholde.

Da jeg i sommeren 2002 ville ændre mit 430l til et Malawi akvarium røg de 6 resterende scalarer i mit 128l. Jeg fik adskilt de sidste to der ikke havde dannet par (formodentlig to hunner), og har også returneret dem til oprætteren jeg købte dem af.

Efterfølgende har jeg også solgt mine sidste 2 par, da jeg en periode kun havde Malawi cichlider, men nu har jeg købt 6 ungfisk igen - denne gang af varianten Pterophyllum scalare Rio Manacapuru. Læs mere om Pterophyllum scalare Rio Manacapuru (også kaldet "Red back" eller "Red shoulder" på engelsk) her.

Opdræt af scalare.

Det er ikke svært at få scalarer til at yngle, hvis man først har et etableret par. Den bedste måde at få et par på er ved at købe mellem 5 og 8 ungfisk og lade dem vokse op sammen. Fra normal salgsstørrelse på 5-6 cm går der mellem et halvt og et helt år før der sker pardannelser, men før eller siden vil der skille sig et par ud der begynder at gøre et sted klar til at lægge æggene, formentlig et blad eller noget der står lodret. Når man har parret skal de forkæles lidt for at komme i legekondition. Mine to par lagde æg med jævne mellemrum, hvis de blev fodret ordentligt, hvilket vil sige at de mindst en til to gange om ugen skal have frostfoder eller levende foder. Mine har ofte leget dagen efter at de har fået røde myggelarver. Udover foderet skal de naturligvis også have tilstrækkeligt plads til at danne et territorium - da mine to par gik i mit 128 liters, var det tydeligt at der ikke var plads nok, selvom de lagde æg regelmæssigt (jeg har oplevet 4 æglægninger af det samme par inden for 5 uger). Hvis man vil holde to par skal man ikke have mindre end et 250 liters akvarium.

Når æggene er lagt har man to muligheder: Enten at lade naturen gå sin gang eller isolere æggene i et lille akvarium tilsat svampemiddel. Jeg forsøgte mange gange at lade forældrene passe ungerne selv, men det lykkedes aldrig at få dem til at passe ungerne længere end til de klækkede - så blev forældrene for fristet og åd ungerne.

Kunstigt opdræt.

Da jeg ville have scalareunger, havde jeg ikke andet valg end at forsøge med kunstigt opdræt i et lille akvarium og første gang brugte jeg et lille 16 liters akvarium uden bundlag, hvor jeg tilsatte noget svampemiddel (Aqua del med fungi-cid), et varmelegeme og en lille indvendig pumpe med en strømpe over indsugningen. Vandet tog jeg fra det akvarium forældrene gik i og varmelegemet var indstillet på samme temperatur, omkring 27-28 grader. Æggene sad på et blad, som jeg klippede af og lagde i det lille akvarium ovenpå en underkop med stilken ned mod underkoppen og spidsen af bladet i klemme i dækglasset, sådan at bladet bevarede den samme hældning som før jeg klippede bladet af. De efterfølgende gange jeg har brugt denne metode, har jeg skiftet det indvendige filter ud med et luftdrevet filter i stedet, da nogle af ungerne kom af dage fordi de blev suget fast på filteret.

I løbet af 2 dage begynder æggene at klække og efter 3 dage vil alle æggene normalt være klækket. Ungerne har en form for klæbemiddel i panden, så de hænger fast på bladet, underkoppen eller hvor de nu kommer forbi. Hængeperioden varer 4-5 dage og efter en uges tid fra æggene blev lagt, er ungerne fritsvømmende. Det er først nu man må begynde at fodre! Et velegnet foder er friskklækket artemia som virkelig sætter gang i væksten hos de kære små. De skal helst fodres flere gange om dagen, men ikke alt for meget af gangen. De kræver en ret kraftig fodring for at vokse optimalt, hvilket igen stiller krav til at man skifter 20-25% vand hveranden dag. Det er bedst hvis der ikke er bundlag i akvariet hvor man opfodrer ungerne, så man kan suge alle madrester og eskrementer op fra bunden når man skifter vand. En væsentlig fordel ved at starte klækningen i et lille akvarium er at man nemmere kan sikre tilstrækkeligt foder til alle ungerne og derved sikre en nogenlunde ensartet opvækst.

Ungernes opvækst.

Efter 3-5 uger skal de flyttes til et større akvarium - jeg flyttede dem i første omgang til et 75 liters, og efter yderligere 6-7 uger, blev de flyttet til et 150 liters. Det er en hårfin balance at opfodre scalarer - det gælder om at holde dem i et akvarium der er småt nok til at man kan fylde det effektivt med foder, mens akvariet også skal være stort nok til at ungerne kan vokse uden hindringer og samtidig skal vandet skiftes meget hyppigt for at undgå nitrit- og nitratforurening.

Til gengæld synes jeg det er alt besværet værd at se en flok halvvoksne scalarer fare omkring i akvariet, og normalt vil man også kunne sælge sin yngel til dyrehandlere, men det problem man løber ind i, er ofte at man ikke kan sælge ynglen hurtigt nok. Et kuld er typisk på mellem 200-500 unger hvis man tager æggene fra og det kræver et meget stort akvarium for at ungerne ikke skal slide finnerne af hinanden. Det er derfor i egen og fiskenes interesse at sortere alt skravlet fra så man kun får de flotteste eksemplarer tilbage.

Ny opdrætskandidat - en variant af scalaren fra Rio Manacapuru.

Jeg har i august 2004 anskaffet en endnu ikke så udbredt variant af den almindelige scalare, nærmere betegnet Pterophyllum scalare Rio Manacapuru (også kaldet "Red back scalare" eller "Red shoulder scalare" på engelsk). Læs mere her.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriFiskTypeCichlide, Amerika
Længde15cmKommentarScalaren er for mange symbolet på akvariefisk. Den hører blandt de første almindelige akvariefisk og imponerer de fleste med sin majestætiske fremtoning.
SlægtCichlidae
HandelsnavnAlm. scalareLevestedSydamerika
Akvariestørrelse>128 literFormeringFritleger, foretrækker opretstående substrat
Yngeltal400-1000

Kommentarer


 • Anonym skrev den 2014-12-13 16:02:08

  Hejsa... Hvordan ser man forskel på hanner og hunner ? :)

  Svar fra webmaster: Det er ikke så nemt når de er små, men når de bliver voksne får hannen en pandepukkel og bliver generelt noget større end hunnen. Ofte kan man også se hunnens æggerør.


 • randi skrev den 2014-03-08 16:26:57

  Hej vi har en gåde vi gerne vil have løst. Vores ene scalare svømmer på hovedet og har gjort det den sidste måned mindst den er ellers frisk at se på som den plejer, og spiser ganske som den plejer og som den anden, er det leg eller er der noget med den?hvordan kan man ligeledes se forskel på hanner og hunner, vi har to og de er ca 7-9 cm mvh Randi

  Svar fra webmaster: Jeg er ret sikker på at det er dårlige tegn - sikkert noget med svømmeblæren. Det er ikke usædvanligt med scalare. Det burde ikke smitte hvis det er det der er galt. Hanner er markant større end hunner og kan få antydning af en pukkel i panden når den er voksen. Jeg vil tro jeres fisk skal være større før I kan se det.


 • Mona skrev den 2013-06-07 08:28:02

  Hej hvornår kan ungerne begynde at få flage mad istedet for flydende mad? Kan man flytte æggene fra en pumpe uden de ødelægges?

  Svar fra webmaster: Det bedste du kan give dine scalareunger er nyklækkede artemia nauplier. Ellers vil jeg tro du kan starte når de er omkring 3-4 uger, det er ikke noget jeg selv har prøvet.

  Jeg tror næppe du kan flytte æggene uden de tager skade, så hellere flytte hele pumpen hvis det kan lade sig gøre.


 • Anette skrev den 2013-01-25 20:21:56

  hejsa er scalarer en rovfisk æder den nogle af de andre fisk jeg har

  Svar fra webmaster: Alle fisk er rovfisk, men nogle er mere glubske end andre. Scalaren er ret slem til at snuppe de fisk den kan gabe over så det kommer lidt an på størrelsen af de andre fisk.


 • hemmelid skrev den 2012-04-14 13:55:07

  hvad sker der hvis jeg kun har 50 litter akvarium med scalarer

  Svar fra webmaster: Så har scalarerne ikke plads nok og de har det ikke godt. Der er mange andre fisk der passer meget bedre til et 50 liters akvarium.


 • Britt skrev den 2012-03-04 19:57:50

  Hej. Jeg har lige købt 3 scalarer, men den ene mangler dens 2"hageskæg" tror du den er såret?

  Svar fra webmaster: Hej - jeg er ikke helt sikker på hvad du mener med hageskæg?
  Hvis du mener de to lange finner der går nedad, er det sikkert fordi de er blevet nappet, slidt af eller slet og ret mangler. De kan vokse delvist ud igen hvis de er slidt eller nappet, men hvis de mangler kan det være en gen-fejl.


 • Vivian M skrev den 2012-01-27 11:24:49

  Hej jeg har lige fundet scalar æg i mit akvarium ;) Jeg har ikke prøvet at have fiskeunger før.. Men jeg regner med at tage æggene over i et andet akvarium ;) men så tænkte jeg på om der er en bestemt temperatur vandet skal være for at ungerne har det bedst, og hvor lang tid går der før de klækker ? ;)

  Svar fra webmaster: Vandet skal være samme temperatur som i det akvarium de kommer fra - du bør tage vandet med sammen med æggene. Typisk går der ikke mere end 4-5 dage før de klækker og du skal så være klar med foder. Det er også en mulighed at se om forældrene vil passe dem, men så risikerer du selvfølgelig at de går til.


 • Gitte skrev den 2012-01-20 19:57:49

  Hej vi har lige fået scalare æg, men der er kun en der vogter dem og vi har ikke set andre i nærheden af æggene, så mit spørgsmål er: er de befrugtede mon da denne jager alle de andre væk...?

  Svar fra webmaster: Tillykke med æggene! De bevogter som regel æggene uanset om de er befrugtet eller ej. Først når de skimler opdager forældrene at der er noget galt. I dit tilfælde lyder det som om parret ikke er helt modne.


 • Dorthe skrev den 2010-11-17 01:21:33

  Har scalarer nogen særlig parrings-leg? Vi har to scalarer (ved ikke om det er hanner eller hunner) men indimellem ser vi dem bevæge sig som om de har tics (er vist den bedste måde at forklare det), det gør de lidt tid hvor efter den største kommer efter den lidt mindre. Vi har tænkt om det har noget med parring af gøre om eller om det måske er noget territorialt? På forhånd tak for svar.

  Svar fra webmaster: Det lyder unægteligt som oplæg til parring. Typisk står den ene fisk med siden lidt til den anden og forsøger at tiltrække sig opmærksomhed. Den største er formodentlig hannen, som viser sig overfor hunnen.


 • Anonym skrev den 2010-10-24 10:08:23

  hvor mange scalarer er det bedst at have i et akvarium for at de skal yngle mvh johnny

  Svar fra webmaster: 2, en han og en hun! Man starter ofte med at købe en lille flok ungfisk på 5-8 stk. og venter på at der danner sig par ud af dem.


 • Anonym skrev den 2010-05-21 23:56:51

  Hej :) Har opdaget at 2 af mine scalare har fundet sammen og har lagt æg. Hunnen er ca. 12 cm høj imens hannen kun har en krop på størrelse med en 5 krone + finner? Kan en så ung scalare godt yngle?

  Svar fra webmaster: Det kan de sagtens, men det er ikke sikkert at æggene bliver ordenligt befrugtet de første gange og så skimler de. Som regel vil de så prøve igen efter 2-3 ugers tid.


 • Jonas skrev den 2010-02-05 17:27:22

  Kære webmaster jeg ved ikke hvordan scalare æg ser ud svar hurtigst muligt TAK.....?

  Svar fra webmaster: De er runde og gennemsigtige med en lille prik inden i - ligesom du kan se på billederne ovenfor.


 • jonas skrev den 2010-02-05 16:12:55

  Hvordan ser man forskel på hanner og hunner.....?

  Svar fra webmaster: Hannen er større, har typisk en mere fremtræden "pande" og hunnen er mere buttet omkring gattet. Samme svar som nedenfor faktisk :-)


 • Jonas skrev den 2010-02-04 22:06:06

  Hej webmaster jeg har 4 forskellige scalare i sort,guld,marmor og stribet.Kan de yngle med hinnanden. svar hurtigst muligt TAK.

  Svar fra webmaster: Det kan de sagtens hvis det er hanner og hunner.


 • Malene skrev den 2010-01-31 08:46:56

  Hejsa hvordan ser man forskel på han og hun skalaer ??

  Svar fra webmaster: Hannen er større, har typisk en mere fremtræden "pande" og hunnen er mere buttet omkring gattet.


 • Gitte Lind skrev den 2010-01-20 16:58:32

  Hej med Jer Jeg har fået mit første akvarie. Jeg har scalarer - guramier - sværddragere og et par sugemaller. Er der nogen der kan fortælle mig hvorlænge disse fisk hver især kan leve? Jeg har fået en flot akvariebog i julegave, men jeg kan intet finde om alder! Venlig hilsen Gitte

  Svar fra webmaster: Hej Gitte, Jeg er ikke så god til levetid, men typisk lever fisk mellem 2 og 6 år efter min erfaring - nogle bliver endda noget ældre. Af dem du har, vil scalarerne og sugemallerne nok være dem der kan leve længst, men det sker ofte at fiskene dør af andre årsager end alderdom eller at de bliver byttet/solgt inden.


 • Martin skrev den 2009-08-24 14:29:30

  Hej webmaster,kan sort tetra og scalarer godt gå sammen? :)

  Svar fra webmaster: Jeg har selv haft dem gående sammen uden problemer, men dine sorte tetraer kan måske stresse dine scalarer hvis de er meget urolige. Jeg tror næppe det vil give problemer.


 • gitte skrev den 2008-10-17 11:13:58

  hej har købt et par som jeg har i 128 l de har lagt æg på pumpen, først er æggene klare nu er de hvide er det forde de ikke er befrugtede

  Svar fra webmaster: Normalt er det ikke gode tegn hvis de bliver hvide og en af de ting der kan være galt er netop at de er ubefrugtede. Hvis de ikke bliver til noget denne gang, går der næppe ret længe før de prøver igen.


 • Peter skrev den 2008-09-01 13:31:43

  jeg har været så heldig at få fat på et scalare ynglepar. de hedder Blushing marble og Koi. og de yngler da flittigt!! på 1 hel måned har de lagt æg 9 gange alle med unger overlevede!! hold op hvor var der mange unger Oo. Det er dejligt at få et fast ynglepar som jeg har nu.det er fascinerende at se små scalarer! især når de lægger æg så mange gange (^.^)

  Svar fra webmaster: Det var godt nok nogle produktive scalarer du har fået der. Tillykke med de mange unger - jeg bliver helt misundelig :-)


 • anonym skrev den 2008-06-26 14:37:35

  ja det kan det vel sagtens :)

  Svar fra webmaster:


 • anonym skrev den 2008-06-26 07:50:14

  så kan det vel være derfor .. Men de har ihvertfald et akvarie på 250 liter.

  Svar fra webmaster: Det er helt fint med et 250 liters, men det kan jo have været under opvæksten.


 • anonym skrev den 2008-06-24 20:58:30

  min koi scalare hun, som ikke er RET stor har lagt æg for 2 dage siden. kroppen er på størelse med en 5 krone. Lyder det ikke en smule mærekligt at så lille en scalare kan lægge æg? Selvfølgelig åd min slørscalare æggene O__O

  Svar fra webmaster: Den kan jo være ældre end den ser ud til. Hvis de ikke får de rette betingelser fra starten går væksten ret langsomt og nogle gange indhenter de ikke det tabte.


 • Jacob skrev den 2007-12-14 19:40:12

  Hej kan 1 scalarer lægge æg alene har lige opdaget scalareræg på min pumpe og den har været alene i ca 2,5 mdr. ?

  Svar fra webmaster: Det har jeg ikke selv prøvet, men jeg har hørt om cichlidehunner der lagde æg uden at der var en han tilstede. Uden en han til at befrugte æggene vil de skimle ret hurtigt.


 • Ea skrev den 2007-05-19 17:54:11

  Hej mine scalarer har lige lagt æg, og nu ved jeg ikke hvor lang tid jeg skal vente før der kommer unger..?

  Svar fra webmaster: Æggene klækker i løbet af 3 dage og ungerne bliver som regel fritsvømmende efter en uge.


 • Anonym skrev den 2007-03-09 18:56:28

  Hej med dig Jeg vil lige høre om du kan fortælle mig hvor tidligt i forløbet du begynder at skifte vand hos æggene/yngelen på forhånd tak Jimmy

  Svar fra webmaster: Jeg starter i det små nogle dage efter ungerne er blevet fritsvømmende og jeg har startet fodringen.


 • mike skrev den 2007-02-13 17:23:42

  sælger du dine scalarer unger skal helst være omkring 50-60 dage gamle eller så små som muligt hvis ja hvad koster en?

  Svar fra webmaster: De fisk jeg har til salg finder du på min salgsliste. Jeg har ikke scalarer i øjeblikket.


 • Milla skrev den 2006-10-29 20:40:17

  Okay. Mange tak for svaret :D

  Svar fra webmaster: Det var så lidt.


 • Milla skrev den 2006-10-29 17:46:01

  Hejsa jeg ville bare lige spørge om hvor mange gange en scalara ca. lægger æg om året ?? for det meste. ??

  Svar fra webmaster: Jeg har ikke talt, men hvis de har det rigtig godt og får det rigtige mad, har jeg selv haft et par der lagde æg 6 gange på 2 måneder. Hvis de kan det hele året, bliver det omkring 36 gange, men omkring 18 til 24 gange er nok mere realistisk.

Tilbage til forsiden