Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Udgangspunktet er en lav klodskasse.

Udgangspunktet er en lav klodskasse.

Hjemmelavet akvarielampe

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 29-06-2004 21:36 af Webmaster

Det er hurtigt og enkelt at lave en hjemmelavet lampe til små akvarier, men pas på!

Advarsel!

Må kun benyttes over akvarier med dækglas!!!

Du skal vide hvad du gør - det er altid en god idé når du arbejder med strøm og specielt når der er vand involveret. Denne lampe er kun beregnet til at benyttes med sparepære på 7w og mindre og kun over akvarier med tætsluttende dækglas.

Materialer

Du skal bruge: Hvis kassen du bruger ikke er reflekterende indvendig, kan du bruge noget hvid, blank maling.

Fremgangsmåde

Fremgangsmåden er enkel; Først bores et hul i kassen hvori trykafbryderen monteres - den skal være til at komme til for at kunne tænde og slukke. I den ene ende af ledningen monteres stikproppen. Derefter bores et hul i siden på kassen og den anden ende af ledningen trækkes igennem hullet (med stikproppen udenfor kassen). Ledningens ene pol forbindes til fatningen direkte og den anden trækkes igennem trykafbryderen vi monterede tidligere. Fatningen gøres fast til kassen med en vinkel, og der skrues en sparepære i. Stikproppen sættes i en kontakt og trykafbryderen skulle herefter gerne tænde og slukke lampen.

So simple og relativt billigt, samlet pris ca. 50 kroner.
Men husk nu at være forsigtig med strøm og vand når du håndterer lampen.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriMaterialeliste
KommentarDet er nødvendigt at lave en eller anden form for vinkel til at holde fatningen, jeg har i mange tilfælde lavet noget selv, men den viste her er fra en kasseret lampe.
PrisCa. 50,-
Materialer1 kasse i passende mål, f.eks. en lav klodskasse
E14 fatning
Trykafbryder
7W sparepære
Stikprop
2-3 m ledning
Hvid maling
VærktøjBoremaskine
Skruetrækker
Skævbider eller afisoleringstang
Pensel

Kommentarer


 • Michael olesen skrev den 2010-02-03 18:57:32

  hej hvad lampe skal/kan jeg lave til et 25 liters og hvad pære skal der i

  Svar fra webmaster: Du kan lave den som beskrevet og jeg ville benytte en 7W eller 9W sparepære, men du skal være opmærksom på at strøm og el er en blanding der kræver at man ved hvad man gør. Hvis du er usikker på projektet er det bedre at købe en billig færdiglavet lampe.


 • Line Bech Madsen skrev den 2009-03-03 11:28:51

  hvorfor er det egentlig en anden fatning du bruger end den på billedet..?

  Svar fra webmaster: Det er der ikke nogen speciel grund til udover at jeg allerede havde skruet den første fatning fast inden jeg tog billedet. Bortset fra farven er de helt ens.


 • Line Bech Madsen skrev den 2009-03-03 11:26:04

  hej.. hvordan er det du har sat fatningen fast på kassen.. kan du eventuelt lave en idiotsikker beskrivelse af det, det ville være dejligt ;)

  Svar fra webmaster: Jeg havde en vinkel fra en anden lampe hvor der både var hul til fatningen i den ene ende og skruehul i den anden. Hvis man ikke lige har sådan en må man lave den selv - der skal i princippet bare bores 2 huller i et vinkelbeslag, et til skruen og et til fatningen.


 • Gert Skjølstrup skrev den 2007-05-05 11:01:56

  Fedt med dine ideer til lyskasse. Jeg ville dog oplyse, at en brand som følge af hjemmebyg, ikke bliver dækket af forsikringen! Nu ved jeg fra mit arbejde som elektriker, hvad folk kan finde på af ulyksagligheder, så derfor: Lav kun sådanne ting hvis du ved hvad du gør. Mvh Gert

  Svar fra webmaster: Du har fuldkommen ret og jeg tror jeg vil indarbejde en kraftig advarsel i artiklen.


 • søren skrev den 2007-04-26 14:51:08

  Jeg vil gerne lave et armatur til et akvarie på 100cm i længden. kan du ikke fortælle hvad jeg skal bruge og hvordan det skal laves.

  Svar fra webmaster: Hvad er bredden? Hvis det er et standard akvarium tror jeg du vil blive mere tilfreds med et købe armatur i længden.
  Hvis du alligevel selv vil prøve skal du bruge et armatur eller to, alternativt kan du bruge 6 E14 fatninger som på den tegning jeg har uploadet. Du laver en ramme i træ og sætter to tværstivere i, hvori du monterer 6 fatninger som vist. Hele lampen overdækkes med acryl som man kan få i Jem og Fix.


 • sam skrev den 2007-01-30 17:17:52

  Har købt akvarie på 288L, der er bare ingen lampe og heller ikke ude på market, nogle ideer til at lave sådan nogle store lamper.

  Svar fra webmaster: Til et akvarium på 120 cm. ville jeg normalt tage udgangspunkt i et almindeligt 36watt armatur - jeg mener de er 115 cm - og de kan som regel fås meget billigt. En af udfordringerne vil nok være at lave en pæn kasse der også er til at have med at gøre når man skal fodre eller rense akvariet. Du kan enten lave en ramme i træ eller evt. porsa profiler og beklæde den med et passende materiale - jeg har selv brugt akryl-plade, men du kan også bruge finer eller alu-plade. En anden udfordring er hvis akvariet er 80cm dybt - det kræver rigtig meget lys - der kunne du også overveje et dobbelt 54W T5 armatur, men det koster en bondegård - til gengæld får du reflektorer med i prisen. Det der er afgørende for hvormeget lys du skal have, er om du vil have en akvarium med mange planter.


 • jan olesen skrev den 2006-08-11 20:28:56

  dette er en rigtig god side med mange smarte og billge muligheder/fiduser... meget ros til ejeren af siden..

  Svar fra webmaster: Tak for det.

Tilbage til forsiden