Vi bygger om og det vil give forstyrrelser undervejs Vi beklager på forhånd
Hjælp og inspiration til akvarister
Webmaster

Blå filtermåtte fra Akvanet - 1m x 1m, grovmasket.

Blå filtermåtte fra Akvanet - 1m x 1m, grovmasket.

Hjemmelavet filter af blå filtermåtte

Information på Aquainfo.dk

Skrevet den 30-11-2004 14:38 af cab

Når man som jeg har flere akvarier, og de er placeret i reoler, er filtrering en udfordring. Jeg startede med at benytte powerheads med en lille skumgummisvamp inden i, men det er dyrt i anskaffelse og elforbrug, samt besværligt fordi de skal renses mindst en gang om ugen. Jeg har også haft udvendige filtre der er endnu dyrere at anskaffe, men de skal til gengæld ikke renses så tit. Desværre er det ret svært at få placeret 5-6 udvendige filtre til en akvariereol, så jeg kiggede efter alternative løsninger.

Løsningen hedder ganske enkelt luftdrevne blå filtermåtter. Godt nok er filtermåtterne ret dyre, men hvis man køber dem over nettet fra f.eks. Akvanet, kan man få en måtte til et 250 liters eller 325 liters for under 80 kr. Det er også muligt at bruge powerheads i stedet for luftdrevne hæverter, men af hensyn til elforbruget har jeg valgt at bruge én stor luftpumpe der uden problemer kan trække alle mine 11 akvarier. Uanset om man bruger powerhead eller luftdrevne hæverter, er blå filtermåtter særdeles effektive som filtre - jeg har været meget glad for mine lige siden jeg monterede dem. Hvis du som jeg synes at de blå måtter er for dyre kan man også anvende andre former for skumgummi - du kan læse om mine erfaringer med sort skumgummi her.

Billederne du kan se her er fra det filter jeg lavede til mit 100 liters akvarium, hvor filteret er placeret langs bagruden, i stedet for langs sideruden som er det normale, men fremgangsmåden er den samme.

Materialer og værktøj

Når du skal lave et filter, skal du udover en luftpumpe, også have en passende måtte, elektrikkerrør og vinkler, 4mm plastrør og luftslange, en kniv (isoleringskniv eller brødkniv er velegnede), noget at skære efter (jeg har brugt et aluminiumswaterpas), en boremaskine og 2 bor på hhv. 5,5mm og 2mm, en sav til at skære elektrikkerrøret til og en tommestok.

Fremgangsmåde

Det første du gør er at måle akvariets indvendige mål nøjagtigt. Højden giver normalt ikke nogen problemer, men bredden kan godt drille lidt. Man kan tage målet fra den ene tværgående rude til midten af den rude man vil måle og derefter fra den anden tværgående rude til samme punkt på ruden og lægge de to mål sammen. Måtten må gerne være 1-2 mm bredere på hver led, da den skal stå i spænd mellem ruderne. Derefter mærkes målene op på måtten, og man ligger waterpasset langs mærket og saver stille og roligt med rockwoolkniven langs waterpasset. Dette gentages på alle leder. Når måtten er klar skal hæverterne, eller stigrørene som de også kaldes, laves - hver hævert laves at en stump elektrikkerrør med en vinkel på og en lufttilslutning i bunden. Længden på hæverten må højst være 2/3 af måttens højde inkl. vinklen og normalt ikke under ½ af højden. 2-3 cm fra bunden af hæverten (modsat vinklen) bores et hul på 5,5mm, hvori lufttilslutningen skal monteres. Den laves af en stump 4mm plastrør på 3-4cm og den del af røret der bliver stukket ind i elektrikkerrøret, skal gennemhulles med 2mm huller for at mindske støjen fra boblerne. Lufttilslutningen proppes ind gennem hullet i bunden af hæverten (der skal trykkes lidt) indtil den rører den modsatte side af røret og luftslangen kan sluttes til direkte på 4mm røret. Hæverten sættes fast i måtten, enten ved at skære en rille i toppen og trykke den ned der (hvilket er min foretrukne metode) eller man kan lave et hul i måtten 4-5cm nede fra toppen og proppe hæverten igennem der. Nu skal måtten bare ned i akvariet og luften skal sluttes til, så har man et filter kørende.

Vedligehold og rensning

Ved vandskift kan man med fordel støvsuge filteret mens det sidder i, og med mellemrum kan man også støvsuge skidt op bag ved filtret, men derudover behøver man ikke gøre mere. Normalt kan disse filtre køre op til et år af gangen inden de trænger til rensning, når det sker tager man måtten op af akvariet og skyller den grundigt i vand fra akvariet. Det er en god idé at suge så meget skidt op bagved måtten som muligt inden man trækker den op, så det ikke spreder sig over hele akvariet når måtten er væk. Man skal også suge vand op i en balje hvor man kan skylle filtret som nævnt ovenfor. Jeg ved ikke hvor længe måtterne holder, men jeg kender mange der har anvendt dem i flere år uden problemer. Jeg selv har haft filtermåtter kørende i over 2 år og de holder fint.

Tilbage til forsiden

Faktatabel
KategoriMaterialeliste
Kommentar4mm plastrør kan bestilles hos de fleste dyrehandlere i længder af 1m.
PrisCa. 150,-
Materialer1 stykke blå filtermåtte 50x50cm
0,5-1,0m elektrikkerrør + vinkler
4/6mm luftslange
10cm 4mm plastrør
VærktøjRockwool-kniv eller brødkniv
Tommestok
Waterpas eller skinne
Boremaskine
5,5mm bor
2mm bor

Kommentarer


 • Anonym skrev den 2008-05-13 14:02:09

  hvor køber man elektriker rør ??

  Svar fra webmaster: Det kan du normalt købe i byggemarkeder såsom Jem & Fix, Bauhaus, Harald Nyborg m.fl.


 • Dan skrev den 2006-12-24 11:27:44

  Med de installationsrør og ditto vinkler som jeg har fået fat i, er der behov for en smule lim, da de passer fint, men glider lidt for nemt. Jeg regner med at bruge en smule silicone til at lime/skabe en større friktion. Mht. en LP-40 klon kan denne nu købes hjem via tysk Ebay.de. Her koster den ca. 650 d.kr. incl. forsendelse til DK. Samme Ebay-forhandler sælger også luftfordelere i metal, som jeg ikke har kunnet få i Københavnsområdet. Det forlyder, at Hagen nu er holdt op med at lave disse fordelere og er gået over til plastprodukter.

  Svar fra webmaster: Jeg har af og til også været ude for enkelte vinkler og rør der gled lige lovlig nemt, men når de først sad der var der ingen problemer. Tak for hintet til Ebay - er det en butik eller en privatperson der sælger produkterne?


 • Dan skrev den 2006-12-23 20:29:29

  Mht. indkøb har jeg fundet 16mm installationsrør hos Silvan og andre byggecentre. Men de vinklede installationsrør var for mig nemmest at købe on-line hos Greenline.dk. Klik "Flexrør og rør" -> klik "Samlemuffer". De koster 5.73 kr excl. moms og 10 stks leveres gennem brevkassen 2 dage efter køb. BTW - hvordan har du limet de lige installationsrør sammen med vinklerne. Med silicone eller?

  Svar fra webmaster: De er ikke limet, kun skubbet løst sammen. Jeg har ikke haft problemer med at de er gået fra hinanden. Jeg købte mine hos en tidligere arbejdsgiver - jeg fik 20 for knap 100 kroner - de fleste andre steder er de ufatteligt dyre. Tak for tippet med greenline.


 • Dan skrev den 2006-12-23 18:31:29

  I første omgang 2 stks per svamp monteret i siden (een svamp per akvarium) for 170 l akvarier. Formodentlig også samme antal og opbygning for 250 l. Opbygning i 325 l vil afhænge af antal og størrelse af fisk. Mange hilsner Dan

  Svar fra webmaster: Ok - det ligner mit setup. I mine 325 liters havde jeg 3 eller 4 pumperør, men jeg er usikker på hvor meget forskel det egentlig gør i forhold til 2.


 • Dan skrev den 2006-12-23 11:10:52

  Tak for svaret! Jeg er ved at opbygge en lille reol med 3 x 170 l og regner så med at anvende 5cm filtersvamp monteret i siden. Skal i første omgang trækkes af en LP-40 klon, men selvom denne pumpe er i overkanten til 3 x 170 l, skal den på længere sigt overtage filtreringen i eksisterende 2 x 250 l og 2 x 325 l, som nu trækes af spandpumper. Mange hilsner Dan

  Svar fra webmaster: Det lyder som en god plan og "LP-40'eren" kan i hvert fald sagtens trække de nævnte akvarier. Hvor mange pumperør regner du med at bruge pr. akvarium?


 • Dan skrev den 2006-12-22 11:07:21

  En fin og meget informativ artikel. Hvilken tykkelse af filtersvamp anbefaler du? 3cm eller 5cm?

  Svar fra webmaster: Det kommer helt an på akvariestørrelse og filtreringsbehov. Jo tykkere svamp jo mere effektiv bliver filtreringen, så 3 cm bør man kun bruge til små akvarier, fra 50-60 liter og nedad. 5 cm er mere all-round og er udemærket op til 400-500 liter, mens man kan få måtter på 10 cm til de helt store akvarier. Endelig kommer det også an på hvilke fisk man holder og hvor meget filtrering de kræver.


 • Jan/lindsom skrev den 2006-09-06 12:05:15

  Jo tak. Har diameteren på elektrikerrøret noget at sige? Jeg skrev også under gæstebogen, men kan ikke se at mit indlæg er blevet registreret! Hvad hedder de små grønne rør og ventilfordelerstykket med de 18 ventiler? Mvh Jan

  Svar fra webmaster: Jo større diameter, jo større gennemstrømning kan du få, hvis lufttrykket følger med. De grønne rør ved jeg faktisk ikke hvad kaldes, men hvis du siger til forhandleren at det skal være den slags hvor almindelig luftslange passer til, burde han/hun vide hvad du taler om. Fordelerstudsen hedder en fordeler ;-) Jeg kender ikke andre betegnelser, men jeg mener faktisk der følger en billig udgave i plastik med pumpen. Den jeg har købte jeg af Nyby, men jeg har desværre ikke set den andre steder. Jeg har fundet dit indlæg i gæstebogen og besvaret det ene, men det andet har jeg slettet da det var magen til ovenstående - jeg sorterer alle .com referencer fra med hård hånd pga. spam problemer og din email ender på .com.


 • Jan /Lindsom skrev den 2006-09-05 11:16:43

  Hejsa, Jeg har læst din artikel om den blå filtersvamp og synes den er rigtig god. Jeg vil selv prøve at skifte fra indvendige filtre på 1 128L, 1 54L og 70L. Senere skal de alle i reol sammen med et ekstra 128L og et 250L for at spare på strømmen. Hvilken pumpe vil du anbefale til mine akvarier? og hvordan kan du se om lufttrykket er for højt med dårlig filtrering som følge? Det 5,5mm hul i elektrikerrøret, er det ikke for stort til et rør på 4mm? Håber at høre fra dig. Mvh Lindsom

  Svar fra webmaster: 1) Du kan få en LP40 for under 600,- hos Cichlidecentret, den burde dække dit behov også selvom du får flere akvarier. 2) Det er ret nemt at se for vi taler om rigtig meget tryk før filteret ikke virker. Jeg har set cichlideakvarier kun med blå filtre og fuld tryk på luften og de virkede fint. 3) Plastrørene hedder vist nok 4/6 ligesom luftslange - ihvertfald passer luftslangen udover og et 5,5 mm hul passer også fint. God fornøjelse med projektet.

Tilbage til forsiden