logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister

Hvordan du kan undgå de værste fejl fra starten.

Skrevet den 11-01-2005 06:36 af cab

Da jeg for år tilbage lavede denne side var målet klart at skrive noget om hvordan man kan tage de bedst mulige billeder af sine fisk og akvarier. Jeg fandt dog hurtigt ud af at det ikke er så nemt, hvilket mange af mine billeder desværre vidner alt for tydeligt om. Jeg var derfor nødt til først at lære nogle grundliggende teknikker, samt afprøve nogle muligheder med blænde, lukkerhastighed og makroindstilling kontra zoom. Her er hvad jeg indtil videre har fundet ud af.

Gode råd om at tage akvariefotos med et digitalt kamera

Akvarier kan være svære at fotografere og fiskene er endnu sværere. Glas reflekterer blitzlys og giver let reflekser over det meste af billedet. Fiskene bevæger sig hele tiden og kameraet får nok at gøre med at holde skarpheden i top.

Husk følgende (den korte version - den lange følger nedenfor):

Flere måder at gribe tingene an på...

Beslut dig for hvilke billeder du ønsker at tage og hvordan - vil du have billeder af en bestemt fisk eller et bestemt akvarium, eller vil du bare fyre løs og se resultat bagefter. Begge metoder er egentlig brugbare, og selvom den første er den mest strukturerede, har jeg taget mange billeder som jeg selv synes er gode ved bare at knipse løs når lejligheden bød sig, men jeg har også mange gange bandet over et knivskarpt billede, hvor man klart og tydeligt kan se kalkpletter eller ridser på frontruden. Kalkpletter på glasset For eksempel dette billede af min Metriaclima estherea, hvor det er på grund af kalkpletterne at blitzen reflekteres så tydeligt.

En fotosession og forudgående forberedelser

Uanset hvad du vælger, er der visse forberedelser du kan gøre.

Rengør akvariet.

Sørg for at akvariet er så rent som muligt, dvs. mindst muligt svæv og ren frontrude indvendig og udvendig. Dette kan opnås ved at rense filteret og skifte 1/3 vand dagen før. Rens samtidig glasset indvendigt og puds efter udvendigt - gentag evt. den udvendige pudsning en times tid før du starter fotograferingen. Når du pudser ruderne skal du kigge efter ridser og andre ting der ikke kan fjernes, men er synlige med det blotte øje. Afmærk de værste steder med farvet tape og udvælg nogle steder hvor scenen er efter dit ønske og der ikke er nogle ridser i vejen. Når du tager billederne vil tapen huske dig på at du ikke skal trykke af lige ud for den største ridse i akvariet, hvilket man ellers hurtigt kan glemme når man først er gået i gang (alternativt kan man jo også bare sørge for kun at have nye akvarier, men det har jeg ikke selv penge til).

Planlæg et tidspunkt.

Planlæg helst sesionen til om aftenen når det er mørkt udenfor og sørg for at fodre mindst 3-4 timer forinden eller vent til du er færdig med at fotografere. Hvis du som jeg har akvarierne stående overfor hinanden kan det være en god idé at slukke lyset på akvarierne bagved det akvarium man er ved at fotografere så der ikke kommer spejlinger fra lyset i frontruden. Jo mørkere der er udenom akvariet og jo lysere der er inden i akvariet jo bedre - så er der ikke nogle lyskilder der kan reflekteres fra glasset. Check også at du ikke selv bærer noget der kan reflekteres i glasset, det kan være en lynlås, et ur eller generelt hvis du har for lyst tøj på.

Overvej belysning.

Den indbyggede blitz giver ofte skygger på billederne Man kan også benytte en ekstern blitz der placeres oven på akvariet (den metode har jeg dog ikke selv prøvet endnu, da det udover den eksterne blitz også kræver et kabel til at forbinde kamera og blitz, og de priser jeg har set indtil videre har været meget høje, blitzen til et Olympus alene er omkring 4000,-). Sidste alternativ er at tage billederne vinklet på glasset, så blitzen ikke reflekteres i glasset, men det vil altid være den metode der giver færrest gode billeder, da blitzen sjældent er kraftig nok og dog alligevel ofte vil give en synlig skygge af fisken på billedet, som det ses her på dette billede af en guld-scalare. Det er den metode jeg har brugt mest siden jeg startede i 2001, selvom det giver mange ubrugelige billeder og tilføjer yderligere en fejlmulighed til den i forvejen lange liste. Jeg har forsøgt med eksterne halogenlamper til at lyse op med, men de giver alt for meget varme til at de kan ligges oven på akvariet.

En anden generel detalje er at når man fotograferer hele akvarier, kræves der ekstremt meget lys, da akvariet "suger" lyset til sig. På mit kamera kan blitz-styrken øges og det er en stor fordel hvis man vil vise et helt akvarium - selv om alt lys i et rum er slukket er det stadig svært at få lyst et akvarium helt op uden en eller anden form for ekstra lys.

Forbered kameraet.

Når alt er klart (også vandet…) tager man kameraet og sætter sig godt til rette foran akvariet. Kameraet (med fuldt opladet batteri og tom flash-ram) bør som regel indstilles på makro, så man kan komme tæt på motivet, men man kan sagtens tage billeder uden makro - fisken vil så bare ikke fylde lige så meget på billedet. Hvis kameraet kan blændeprioritere (betegnes normalt som program A og betyder at man sætter blænden fast mens kameraet beregner lukketiderne) er det en god måde at sikre dybdeskarphed i billedet ved at man indstiller blænden til et sted mellem 4 og 8 og så lade kameraet om at stille lukkerhastigheden. Mange kameraer kan også indstille ISO ("filmens" følsomhed, hvilket gør at man kan tage billeder i mindre lys) og på mit kamera er ISO 200 en del nemmere at bruge end kameraets automatiske indstilling, da lukkerhastigheden bliver hurtigere og motiverne mindre rystede. Kameraet er sat til makro og blændeprioritering Til gengæld bliver billederne lidt mere grynede (jeg vil snarest prøve at få skudt nogle næsten ens billeder med forskellig ISO indstilling for at demonstrere forskellen "live"). Du bør også overveje at slå billedvisningen fra da det normalt forlænger ventetiden mellem to billeder med 2-3 sekunder at vise billedet efter man har taget det (dog ikke på flere af Sonys modeller, hvilket faktisk er et af mine ankepunkter ved Sony DSC-V1). Så er kameraet klar til brug hurtigst muligt efter hvert billede og chance for at kunne indfange det rigtige øjeblik er derfor større.

Udvælg motiverne og knips løs.

Nu gælder det så om at vente på de rigtige motiver, og ind i mellem tage et par af de mindre rigtige også, og ellers bare fylde sin flash-ram op med en masse billeder, tag gerne 5-10-15 eller helt op til 20 billeder af hver scene, da man aldrig ved om der lige var noget galt med de første 5 eller 10. Når flash-ram'en er fyldt, skal den tømmes over på computeren og man kan lave en hurtig grovsortering og evt. vurdere om der er nogle scener der skal tages om, eller om man mangler nogle fisk eller områder af akvariet som man havde tænkt sig at få med. Derefter kan man fylde sin flash-ram et par gange mere, når man nu alligevel har gjort sig alle forberedelserne.Kommentarer