Aquainfo.dk

Hjælp og inspiration til akvarister

Min Dværggurami hun.

Min Dværggurami hun.

Colisa lalia

Dværggurami - min absolutte favorit blandt labyrintfiskene.

Skrevet den 13-08-2006 10:54 af cab

Jeg har altid holdt af den lille, men flotte og spændende dværggurami. Man kan holde et par i et lille akvarium (fra 45 liter), eller man kan holde en lille koloni i et større akvarium (fra 128 liter). Man skal huske at hannerne er ret dominerende, især overfor hinanden og de derfor skal have noget mere plads hvis man har flere hanner.

Hannen er klart den flotteste med sine røde og blå farver, mens hunnen er mest grå og brunlig. Det er en nøjsom fisk, der dog kræver en rimelig høj temperatur, helst omkring 26-27 grader i det daglige og 28-29 grader når man vil have den i leg, men derudover stiller den ingen særlige krav. Den skal helst gå i et akvarium uden for megen vandbevægelse og gerne med flydeplanter i overfladen.

Den spiser det meste foder den bliver præsenteret for og hunnen sætter som regel rogn selv på tørfoder. Jeg vil alligevel anbefale at man giver dem varieret foder med frostfoder nogle gange om ugen, hvis man vil have dem i leg.

Når hunnen er legemoden er det ret tydeligt for maven buler helt tydeligt nede ved gattet og hvis hannen også er parat, går der sjældent længe før han begynder at bygge en skumrede i overfladen. Legen foregår under reden og æggene samles i skumreden. Efter legen er det en god idé at fjerne hunnen og overlade pasningen til hannen. Efter nogle dage klækkes æggene og efter yderligere nogle dage kommer en af de største udfordringer ved opdræt af Dværggurami, nemlig opfodringen af de mange bittesmå unger. De kan fodres med infusorier eller hårdkogt æggeblomme der er rørt op med lidt vand så det nærmest bliver en pasta. Hannen fjernes når ungerne begynder at svømme rundt og han ikke længere kan holde dem samlet i skumreden (eller hvis han falder for fristelsen og begynder at æde ungerne).


Faktatabel
KategoriFiskTypeLabyrintfisk
Længde5-6 cmKommentarDværg Guramien findes i en lang række farvevarianter, både blå, neon og røde der er fremavlet ved selektiv opdræt.
SlægtBelontiidae (Trichogastrinae)
HandelsnavnDværg GuramiLevestedAsien
Akvariestørrelse> 50 literFormeringÆglæggende i skumrede
Yngeltal400-600

Kommentarer


 • Anonym skrev den 2015-06-22 17:38:46

  Kan man have to par dværg gurami i et 54 liters akvarie

  Svar fra webmaster: Det lyder lidt for småt. Et enkelt par vil jeg godt turde prøve.


 • Kathrine skrev den 2013-04-03 16:28:56

  Jeg har en flot dværggurami coralito og er super glad for ham, men har så en Golden molly der nipper ham i finnerne. Fik at vide at de kunne gå sammen i vores 60 L. tank, men kommer lidt i tvivl da den ene, kun denne ene, Golden molly bliver ved at gå efter ham. Nogle råd på det område ?

  Svar fra webmaster: Mollyer kan godt være lidt aggressive, så hvis du er glad for guramien, skal du nok overveje at skille dig af med mollyen.


 • Bettina skrev den 2011-01-14 14:25:40

  Kan man godt have Dværg Guramier sammen med kampfisk? I så fald skal der så være 1.2?

  Svar fra webmaster: Jeg har ikke prøvet det, men jeg tror ikke jeg selv ville prøve - kampfiskehannerne kan se rivaler alle vegne. Hvis du vælger at prøve, bør du holde meget nøje øje med hvordan kampfisken opfører sig. Kønsfordelingen for dværgguramier har jeg aldrig taget særlig nøje, men 1.2 eller 1.1 er vel de muligheder der er.


 • jeppe skrev den 2010-12-20 21:37:48

  opfodring af dværggurami unger

  Svar fra webmaster: Ja?


 • Anonym skrev den 2010-04-26 22:59:17

  Kan kampfisk og dværg gurami gå sammen i et vel beplantet 54 liters

  Svar fra webmaster: Det ved jeg ærlig talt ikke - jeg vil ikke tro det er en god idé da jeg kunne frygte at kampfisken sagtens kan opfatte dværg guramien som en konkurrent. Jeg har ikke selv erfaring med den blanding så jeg kan ikke sige det med sikkerhed.


 • Anonym skrev den 2009-03-15 18:07:22

  hvad med krebensis.. kan de gå sammen.

  Svar fra webmaster: I princippet kan de vel godt gå sammen, da kribensis bemægtiger sig bunden og dværg guramien primært holder sig til overfladen, men når det er sagt er de meget forskellige af natur og har forskellige krav til vandets beskaffenhed, så jeg tror ikke jeg selv ville gøre det.


 • Ditte skrev den 2007-04-08 19:40:54

  okay, tak :P Har lige et nyt spørgsmål, er faldet over en Colisa Chuna, kan jeg godt have sådan et par sammen med scalare, neonfisk og lygtefisk?

  Svar fra webmaster: Jeg ved ikke rigtig med scalarerne, men skrev du ikke også at dit akvarium var 112l? Det er nok alligevel lidt for småt til scalarer i længden. De andre fisk skulle ikke være problematiske i forhold til honningguramien.


 • Ditte skrev den 2007-04-08 11:28:18

  er det bedst bare at have et par (mit akvarie er kun 112 l)? eller kan jeg godt have en trio?

  Svar fra webmaster: Jeg ville selv nøjes med et par.


 • Anna-Bell skrev den 2007-04-03 13:34:30

  Okay, Mange tak skal du have:-)

  Svar fra webmaster:


 • Anna-Bell skrev den 2007-04-03 12:43:15

  Okay mange tak, men har du nogle forslag til nogle fisk der er gode at have sammen med dværgguramier.

  Svar fra webmaster: Guppy, Platy, Sort molly, Kilepletbarber, Pansermaller eller titteya barber for blot at nævne nogle stykker.


 • Anna-Bell skrev den 2007-04-02 19:04:39

  Hvis man skal have dværgguramier skal det helst være sammen med fredelige fisk. Kan man godt have dem sammen med guppyer, der jo er ret livlige fisk og skal have lidt koldere vand?

  Svar fra webmaster: Det ville jeg ikke være bange for. Selv om guppyer er livlige er de alligevel fredelige og de kan også godt tåle at gå ved lidt højere temperaturer. Til gengæld kan dværgguramierne nogle gange godt finde på at nappe efter guppyernes haler, men jeg har selv haft holdt dem sammen uden egentlige problemer.


 • mike skrev den 2007-02-13 17:40:05

  jeg har et akvarium på 70 l.hvis jeg ikke vil have unger kan jeg så bare ikke have 2 hanner?

  Svar fra webmaster: Det vil jeg ikke råde dig til - hannerne vil kæmpe indbyrdes om territoriet. Køb blot et par og skulle der komme æg og unger, vil de næppe blive store hvis du ikke gør noget aktivt for det.


 • Anonym skrev den 2006-12-13 14:10:11

  Hvor stort akvarie skal man have til to par Colisa lalia.

  Svar fra webmaster: Jeg har ikke selv prøvet at have 2 par, men jeg vil gætte på 128 eller 160 liter minimum - det primære er formentlig længden som gerne må være omkring 100cm.