logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Som beholder til denne kultur har jeg brugt et gammelt bolcheglas.
Som beholder til denne kultur har jeg brugt et gammelt bolcheglas.
Som beholder til denne kultur har jeg brugt et gammelt bolcheglas.

Som beholder til denne kultur har jeg brugt et gammelt bolcheglas.

Nemt foder til småt yngel.

Skrevet den 29-08-2004 23:09 af cab

Du kan meget nemt anlægge en kultur af mikroorm, men det vanskeligste er at skaffe en startkultur. De lever på havregryn (eller havregrød) med lidt gær på og formerer sig i milliontal. Jeg købte selv et startsæt hos nu hedengangne Nybys Discus for 50,- og det bestod af en klat havregryn fra en gammel kultur, samt en ½ sides vejledning.

Hvordan anlægges kulturen

Man tager en beholder af en eller anden type, f.eks. et halvliters yoghurt bæger eller en anden plastikbeholder med låg. I låget prikkes der en masse små huller med en nål eller en syl så kulturen kan ånde. I beholderen anbringes et lag havregryn på 2-3 cm der vædes med vand så det får konsistens af havregrød (hvilket også kan benyttes, men afkølet!) samt lidt opløst gær eller tørgær og deri hældes slatten fra startsættet. Husk at sætte låget godt på og anbring kulturen lunt.

Anvendelse

Der går ikke længe før ormene bevæger sig op af siden på beholderen i store mængder, og man kan så tage med fingeren og tørre dem af og stikke fingeren ned i akvariet til ynglen. Ormene kan leve ret længe i vandet så selv om man får fodret lidt for meget, er det ikke ren katastrofe da ormene kan leve indtil ungerne bliver sultne igen. Jeg har hørt om at ormene skulle grave sig ned i bundlaget, men jeg har ikke selv prøvet det da jeg som regel ikke har bundlag i mine yngelakvarier.

Måden man anvender ormene på er også en af ulemperne for det er en anelse ulækkert at stikke fingrene ned til ormene og desuden lugter kulturen også surt. Første gang jeg havde mikroorm brugte jeg dem et stykke tid, men droppede dem til sidst fordi jeg syntes at det var lidt besværligt og ikke mindst fordi størrelsesmæssigt var de underkanten til Malawi yngel. Senere startede jeg en kultur op igen, da størrelsen er meget egnet til yngel af tetraer og barber med flere, men i øjeblikket har jeg ikke selv mikroorm.

Vedligehold

Med mellemrum drysses lidt tørgær eller opløst bagegær ned til kulturen og efter 2-3 uger skal kulturen fornyes, hvor man så bruger en klat fra den gamle kultur til at pode den nye med. For en sikkerheds skyld er det en god idé at have to kulturer kørende hele tiden, hvor man stort set ikke fodrer i den ene.


Faktatabel
Kategori

Foder

Type

Levende foder

Længde

1-2mm

Kommentar

Man skal kun bruge en lille bitte smule, resten kommer af sig selv.

Slægt

Nematode

Handelsnavn

Mikroorm

Levested

Hvor gæringsprocesser forekommer

Formering

-

Forhandler

? (Kan være svære at finde)

Pris

ca. 50 kr.

Art

Panagrellus redivivus

Pakkestørrelse

Podning fra eksisterende kultur


Kommentarer